Gościem kolejnego odcinka programu Artysta w Kuchni był Andrzej Wrona, siatkarz reprezentacji Polski i mistrz świata w siatkówce. Zobacz, co ugotował mistrz.

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarej Whirpool zaprosił do wspólnego gotowania kolejnego wyjątkowego gościa, mistrza świata w siatkówce, zawodnika AZS Politechniki Warszawskiej, Andrzeja Wronę. W przerwie między przygotowaniami do kolejnego sezonu siatkarz znalazł czas, by odwiedzić Marco w jego kuchni i wspólnie z nim przygotować jedno, szczególne danie.

Mistrzowska kuchnia
Codzienne treningi oraz przygotowania do meczów wymagają specjalnej diety. Andrzej zdradził, że w jego jadłospisie nie brakuje przede wszystkim drobiu i warzyw. Dlatego też, wspólnie z szefem Akademii Kulinarnej Whirlpool, przygotował faszerowane masłem ziołowym piersi z kurczaka w chrupiącej panierce. Na talerzu towarzyszyła im sałatka z pomidorów koktajlowych i szpinaku. To niezwykle proste i smaczne danie można przygotować nawet w przerwie meczu polskich siatkarzy. A to duże ułatwienie w kuchni, nie tylko dla aktywnych sportowców.

Nie tylko sport się liczy Pomimo wielu godzin spędzanych na doskonaleniu umiejętności, siatkarski mistrz znajduje także czas na działalność charytatywną. Podczas wspólnego gotowania opowiedział on Marco między innymi o swoim zaangażowaniu w pomocy dzieciom z Instytutu Matki i Dziecka. Siatkarz zdradził także, że na potrzeby zbiórki pieniędzy wspólnie z fundacją Herosi na jedną noc wcielił się w rolę… warszawskiego taksówkarza.



Sportowy Tinder
To jednak nie jedyne dziedziny, w których realizuje się Andrzej. Jest on także autorem smartfonowej aplikacji “Together – Let’s meet”, dzięki której możemy poznać osoby o podobnych zainteresowaniach i spotkać się, by na przykład, wspólnie pobiegać. Choć nazwano ją potocznie “Tinderem sportowym”, z jej pomocą możemy nie tylko znaleźć znajomych na wspólny trening, ale także obiad, kino, czy wypad do teatru. Wystarczy, że osoba zainteresowana danym wydarzeniem znajduje się w naszej okolicy i potwierdzi chęć spotkania.

Mistrz świata
Andrzej Wrona zaczynał karierę jako wychowanek KS Metro Warszawa. Był zawodnikiem SKF Legia Warszawa, AZS Częstochowa, grał także na pozycji środkowego w PGE Skra Bełchatów. Od sezonu 2016/2017 jest zawodnikiem AZS Politechniki Warszawskiej. W 2014 roku, wraz z reprezentacją Polski pokonał drużynę Brazylii i wywalczył złoty medal mistrzostw świata w siatkówce. Prowadzącym program był jak zwykle Marco Ghia, ekspert kuchni włoskiej oraz szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, który zdobywał doświadczenie pracując w najlepszych restauracjach na całym świecie. Często prowadzi on także konkursy i wydarzenia kulinarne, na wielu występując w roli jurora.

Artysta w kuchni

Komentarze (3)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Tczew/Kolonia (gość) (Gość I)

masz lustro w domu, popatrz na siebie a poza tym jestem przystojny (czarne krecone wlosy i niebieskie oczy) brakuje mi kilka kilogramow za chudy jestem, nie cierpie ludzi, ktorzy maja wiecej dopowiedzenia poza swoja pusta glowa ps poza malarstwem nauczylem sie "gotowac"takze , mamy synkem nie jestem-:)

Gość I (gość)

Czy redakcja zawsze musi przedstawiać kucharzy spaślaków, mnie się to bardzo źle kojarzy. jest dużo kucharzy normalnie wyglądających.