Badania naukowców z Finlandii wykazały, iż u dzieci urodzonych jesienią występuje trzy razy wyższe ryzyko alergii pokarmowych niż u maluchów, które przyszły na świat latem. Chodzi przede wszystkim o uczulenie na jaja i mleko. Przypuszcza się, że odpowiedzialne za taką częstotliwość uczuleń może być intensywne pylenie występujące w czasie, kiedy u płodu kształtuje się układ odpornościowy. Pyłek może zmniejszyć odporność dziecka, co zwiększa podatność na alergie pokarmowe. Inna przyczyna to podatność noworodków na infekcje, o które nietrudno w zimie, a co za tym idzie – upośledzenie odporności.
WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl
Wsparcie redakcyjne od:
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?