Tegoroczna edycja Święta Konia obfitowała w liczne hippiczne atrakcje. Żywe zainteresowanie, szczególnie wśród najmłodszych gości, wzbudziły pokazy jazdy w stylu western w wykonaniu Artura Kwieka. Polski kowboj przedstawił różne rodzaje konkurencji westernowych oraz zasady szkolenia konia, który w tej metodzie ujeżdżania musi reagować na bardzo subtelne znaki jeźdźca. Publiczność mogła również podziwiać efektowne popisy młodych adeptów woltyżerki z Klubu Sportowego „Lotta-Lubasz” prezentujących ćwiczenia gimnastyki artystycznej na koniu.
Publiczności szczególnie spodobały się dynamiczne pokazy powożenia. Alicja Chodkiewicz oraz Bartłomiej Kwiatek – Wicemistrz Świata i wielokrotny zdobywca tytułu Mistrza Polski w powożeniu jednokonnym, wystąpili ze swoimi zaprzęgami przedstawiając energiczne przejazdy oraz ścigając się z samochodem terenowym. Sportowych emocji dostarczyły z kolei Regionalne Zawody w Skokach przez Przeszkody, w których bezkonkurencyjne okazały się panie. W klasie L zwyciężyła Malwina Szczukiewicz na koniu Hiszpan, w klasie P oraz N – Ada Rój na koniu Diament. Konkurs Potęgi Skoku wygrał Zygmunt Lewiński na koniu B-Casino. W przerwie zawodów swoje najpiękniejsze wierzchowce zaprezentowali członkowie Związku Hodowców Koni Ziemi Lubuskiej. Na imprezę licznie przybyli miłośnicy koni, fani dyscyplin jeździeckich oraz rodziny z dziećmi i osoby, które chciały ciekawie spędzić niedzielne popołudnie na świeżym powietrzu.
– Cieszymy się, że tak wiele osób zdecydowało się uczcić z nami jubileuszowe Święto Konia. Nasza impreza co roku zyskuje na popularności, zarówno wśród odwiedzających ją gości, jak i biorących udział w zawodach jeźdźców. Dzięki temu na trwałe wpisała się już w kalendarz wydarzeń konnych w naszym kraju – przekonuje Tomasz Schulz, Dyrektor Pałacu Mierzęcin Wellness & Wine Resort. – Pogoda, pomimo niekorzystnych prognoz, również nie zawiodła. Goście mogli więc podziwiać przygotowane dla nich liczne konne atrakcje, a także zwiedzić cały pałacowy obiekt, spacerować po parku, poznawać wina z Winnicy Pałac Mierzęcin oraz specjalności naszej kuchni na Akademii Kulinarnej – dodaje Tomasz Schulz.
Podczas pokazów kulinarnych zgromadzona przy Altanie Grillowej publiczność mogła podziwiać w akcji Szefa Kuchni Pałacu Mierzęcin – Dawida Łagowskiego, który zaprezentował m. in. jeden z przysmaków pałacowej kuchni wellness – sałatkę z szynką serano, winogronami i sosem vinegret na bazie białego wina. W związku z rozpoczynającym się sezonem grillowym Dawid Łagowski przygotował również przysmaki z rusztu – orientalne udka z kurczaka, golonkę i boczek. Na najmłodszych czekały natomiast grillowane kabanosiki.
Organizowane od 2002 roku przez Pałac Mierzęcin święto cieszy się niezmiennie dużym zainteresowaniem i przyciąga gości z całej Polski. Swoją obecnością uświetniają je znani w hippicznym środowisku eksperci i showmani. Ze pokazami występowała tu m.in. Karolina Wajda, a także francuska grupa Horseman Team, której członkowie skaczą przez przeszkody nie gorzej niż same konie.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?