Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mieszanka ziaren "Euforia" z serii Ziarenkowo z Piotrkowa ze znakiem "Doceń polskie"

Karolina Wojna
Anna Tomczyk cieszy się, że jej ziarna z serii "Ziarenkowo" zostały docenione. Mieszkanki z Piotrkowa wykorzystuje ok. 100 blogerów kulinarnych
Anna Tomczyk cieszy się, że jej ziarna z serii "Ziarenkowo" zostały docenione. Mieszkanki z Piotrkowa wykorzystuje ok. 100 blogerów kulinarnych Karolina Wojna
Mieszanka prażonych ziaren "Euforia" z serii Ziarenkowo z Piotrkowa najwyżej ocenionym produktem w programie "Doceń polskie", któremu patronuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Anna Tomczyk, dyrektor firmy Ananda, najpierw myślała, że to żart. Firma działa na rynku od stycznia, "Euforia" sprzedawania jest od czerwca, a kilka miesięcy później przychodzi teczka pism z logo MRiRW z informacją, że ziarna zostały wytypowane przez lożę ekspertów do badania w ramach ministerialnego programu. To, że uzyskały najwyższą notę w swoim segmencie, Annę Tomczyk nie dziwi, bo wszystko, co sprzedaje, najpierw testuje na sobie i znajomych.

W przypadku "Euforii", która była jednym z trzech pierwszych produktów z serii Ziarenkowo, pani Anna skomponowała ją, gdy poznała smak konopi siewnych.

- Tak, siewnych - śmieje się, bo nie tylko jej konopie dotąd kojarzyły się dość jednoznacznie. Gdy poznała siewne, zachwycił ją smak małych ziarenek, które po uprażeniu przypominały smak orzechów. Dopełnieniem mieszanki, której bazą jest słonecznik, stały się pestki dyni.

Słonecznik jest z Bułgarii, ale już konopie z Polski. W Polsce wszystkie ziarna są prażone, choć z tym firma ma ciągle problem - specjalistyczne maszyny są, np. do słonecznika nad morzem, a do innych ziaren pod Warszawą. Wszystko za to pakowane jest na miejscu, paczuszki z serii "Ziarenkowo" są unikatowo zgrzewane i mają znaczek, że są produktami bezglutenowymi.

Pomysł firmy sprzedającej kompozycje ziaren zrodził się rok temu. - Z miłości do ziarenek - podkreśla pani Anna, którą zainspirował Łukasz Dołhan, dziś duch kreatywny firmy, który ziaren słonecznika i siemienia lnianego używał w domu i w prowadzonej przez siebie gastronomii.

Dziś oprócz "Euforii" w koło 200 sklepach w całej Polsce można kupić też "Słoneczne Pola" (słonecznik, sezam i siemię lniane), "Cynamonowy Raj" (słonecznik, sezam, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki), inspirowaną kuchnią toskańską mieszankę "Piekło - Niebo" (prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek) oraz "Ziołowo mi" (słonecznik, sezam, siemię i zioła prowansalskie), a także "Czaj korzenny", rozgrzewającą herbatę m.in. z imbirem, kardamonem, goździkami i pieprzem czerwonym.

Mieszanka ziaren z Piotrkowa uzyskała w programie maksymalną ilość punktów, a co za tym idzie, miano top produktu w kampanii "Doceń polskie". Mieszanka jest bogatym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6 oraz wielu witamin i składników mineralnych.

Produkty z serii Ziarenkowo są wykorzystywane przez około 100 blogerów kulinarnych w Polsce. Na stronie firmy możne podejrzeć apetyczne kompozycje i spróbować zrobić je samemu.

Jak przyznaje Anna Tomczyk, ziarna reklamują się same, bo o ile na początku roku sama szukała sklepów, które będą sprzedawać mieszanki, to teraz to dystrybutorzy pukają do drzwi firmy z Piotrkowa. Produkowane przez Anandę mieszanki można używać do ciast, makaronów, jogurtów, sałatek, zup, mięs i deserów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto