Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Niebo na talerzu - książka piotrkowskiej blogerki już w księgarniach

Katarzyna Renkiel
Blogerka Beata Opalanka-Królikiewicz wydała książkę z wyjątkowymi przepisami kulinarnymi
Blogerka Beata Opalanka-Królikiewicz wydała książkę z wyjątkowymi przepisami kulinarnymi Dariusz Śmigielski
Niebo na talerzu. Blogerka Beata Opalanka-Królikiewicz wydała książkę z wyjątkowymi przepisami kulinarnymi. W przygotowaniu jest już kolejna pozycja, jej autorka tym razem doradzi nam jak piec ciasta.

Wszystko zaczęło się od blogu „Niebo na talerzu”, który powstał cztery lata temu. Pisaliśmy o nim już w 2014 roku. Możecie o nim przeczytać TUTAJ

- Moja córka ciągle mnie pytała, jak przyrządzić różne dania, np. rosół albo zrazy, w końcu zaczęłam to wszystko zapisywać w formie elektronicznej i założyłam blog - mówi piotrkowianka Beata Opalanka-Królikiewicz. - Nie sądziłam jednak, że kogoś naprawdę on zainteresuje, a teraz miesięcznie mam milion wejść - dodaje.

Pomysł na książkę pojawiał się od czasu do czasu, a gdy pani Beata odebrała telefon od jednego z dużych wydawnictw, które zaproponowało jej współpracę, nie było już wymówki i trzeba było zabrać się do pracy.

- Nad koncepcją książki, czyli jak to właściwie ma wyglądać, musiałam sama pomyśleć, bo w wydawnictwie powiedzieli mi tylko, że są zainteresowani zbiorem moich przepisów - mówi blogerka. - Pomyślałam, że chciałabym pokazać przepisy, z których korzystały moja babcia i mama. Wiele z nich udało mi się przywołać w pamięci, część porównywałam z różnych książek i próbowałam, czy dany smak przypomina mi ten z dzieciństwa - dodaje.

Napisanie książki zajęło pani Beacie około półtora miesiąca, bo sporo gotowego materiału miała już na swoim blogu. Efekt pracy to ponad 190-stronicowa książka z 90 przepisami zatytułowana „Niebo na talerzu. Kuchnia mojej mamy i babci”. Znajdziemy w niej głównie przepisy na tradycyjne polskie potrawy m.in. gołąbki, zrazy, kotlety schabowe, pierogi, knedle z owocami, przeróżne zupy, ale i słodkie desery.

- Teraz rzadko kiedy mamy czas żeby ugotować coś „porządnego”, jak to się mówi, w kuchni przeważają głównie dania jednogarnkowe, mamy mniej cierpliwości i nie spędzamy tyle czasu w kuchni, co nasze babcie - mówi blogerka. - A ja pamiętam z domu rodzinnego jak tata przynosił z polowania kuropatwy i zające, które mama dusiła później w śmietanie, jak cała rodzina zbierała się przy stole i spędzała czas np. na wspólnym pieczeniu ciastek. Do tego zresztą staram się zachęcać na swoim blogu, byśmy wolne chwile spędzali razem właśnie w ten sposób - dodaje.

Jak przyznaje piotrkowianka, jest to bardzo osobista i sentymentalna książka, bo znajdziemy w niej zdjęcia nie tylko samych potraw, ale i bliskich członków rodziny pani Beaty. I choć na co dzień woli tradycyjną kuchnię polską, zdarza jej się czasem przygotować dania np. kuchni włoskiej.

- Jest ona bardzo podobna do naszej, ale przy tym łatwiejsza. Mąż jest za to specjalistą w kuchni azjatyckiej, a córka robi bardzo dobrą szakszukę - mówi Beata Opalanka-Królikiewicz. - Ja uwielbiam robić gołąbki i piec ciasta, głównie torty, a zajadam się przede wszystkim pierogami z jagodami. Wcześniej mrożę sobie owoce na cały rok, choć na pewno nie w takich ilościach jak kiedyś babcia - dodaje ze śmiechem.

Mimo, że jest przywiązana do tradycji, nie boi się czasem poeksperymentować w kuchni łącząc np. wołowinę z czekoladą albo karmel z solą. Przyznaje też, że znajomi często korzystają z jej kulinarnej pasji i wcale nie ma im tego za złe. Sama nie wie, skąd bierze czas na prowadzenie bloga, gotowanie, pieczenie, prowadzenie działalności kulturalnej jako wokalistka zespołu Bez Nut i jeszcze kilka innych rzeczy...

Książkę piotrkowianki możecie kupić m. in. w księgarni Świat Książki, w marketach Biedronka, a niebawem ma się pojawić także w innych sklepach.

Ci, którzy chcieliby osobiście spotkać się z blogerką, mogą wziąć udział w spotkaniu autorskim już 3 lutego w budynku Busoli Stowarzyszenie dla Artystycznie Uzdolnionych Dzieci przy ul. Sienkiewicza o godz. 18.30. Wstęp wolny.

Jakie przepisy spodobały się jurorom konkursu "Kulinarny blog roku 2013"?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto