Napój swą nazwę zawdzięcza jednemu z jego głównych składników krzewu o nazwie jałowiec. Rośnie on na jałowych czystych glebach. Posiada owoce (szyszko-jagody), których wyciągi i ekstrakty stosowane są od wielu lat w medycynie naturalnej. Działają przeciwzapalnie, moczopędnie i bakteriobójczo. Pomocne są w oczyszczaniu i odtruwaniu organizmu ze szkodliwych substancji. Wspomagają przemianę materii i czynności wydzielnicze wątroby.
Drugim składnikiem równie ważnym jest chmiel. Jako bylina rośnie na pnączach. Jego owoce (szyszki chmielu) po zebraniu w miesiącach sierpień/ wrzesień są suszone. Zawierają aromatyczną lupulinę, olejki lotne, gorczycę oraz wiele innych substancji o właściwościach uspokajających, bakteriostatycznych oraz moczopędnych.
Napój Jałowiec barwiony jest naturalnie- karmelem, cukrem poddanym działaniu wysokiej temperatury, dzięki czemu przybiera szklistą i ciemną barwę. Karmel używany jest w przemyśle spożywczym do barwienia napojów, cukierków, czekolady, ciemnego pieczywa, lodów itp.
Napój Jałowiec dzięki swoim naturalnym składnikom dobranych w odpowiednich proporcjach doskonale gasi pragnienie, ma lekko słodki smak z nutką goryczki oraz brązowy kolor. Dostępny jest w butelkach o poj. 1,25 L i 0,33 L. Posiada 30- dniowy termin przydatności do spożycia.
Producent
P.P.H.U. "DUNINEX II" s.c.
ul. Bawełniana 19/21
97-300 Piotrków Tryb.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?