Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podhalańska jagnięcina... z unijnym stemplem!

Łukasz Bobek
Tomasz Mateusiak
Jagnięcina podhalańska została oficjalnie wprowadzona na listę polskich produktów spożywczych, które są chronione przez Unię Europejską. Certyfikat UE oprócz jagnięciny z Podhala mają już oscypek, bryndza podhalańska i redykołka.

Certyfikat chroni jagnięcinę na terenie całej Unii. Wskazuje, na jakich terenach można hodować owce i jakiej muszą być rasy, by mięso można było określać mianem jagnięciny podhalańskiej.

- Teraz przed nami zadanie mocnej promocji produktu, by naszym hodowcom opłacało się trzymać jagnięta na Podhalu, a nie sprzedawać ją do Włoch. U nas też można skosztować pysznych potraw z tego mięsa - mówi Andrzej Gąsienica Makowski, starosta tatrzański.

Wielki marsz górali w obronie TV Trwam. Zobacz naszą galerię z tego wydarzenia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rabka.naszemiasto.pl Nasze Miasto