Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Top Chef Polska: Limanowianin gotuje na wizji

Tomasz Mateusiak
Sylwester Lis przed bukowiańskim hotelem, w którym pracuje
Sylwester Lis przed bukowiańskim hotelem, w którym pracuje Fot. tomasz mateusiak
Top Chef Polska. Pochodzący z Limanowej Sylwester Lis znalazł się gronie finalistów telewizyjnego programu kulinarnego, w którym udział biorą mistrzowie patelni. Już we wtorek można go zobaczyć, jak gotuje w kolejnym odcinku na antenie Polsatu.

Top Chef Polska: w gronie finalistów Sylwester Lis pochodzący z Limanowej

Sylwester na co dzień jest szefem kuchni w czterogwiazdkowym Bukovina Terma Hotel Spa w Bukowinie Tatrzańskiej. Ze względu na umowę z telewizją nie może na razie zdradzić, jak daleko zaszedł w programie, ale zgodził się nam opowiedzieć o drodze do finału i kulinarnej pasji.

Kucharz mieszka od 15 lat w Zakopanem. Choć ukończył szkołę gastronomiczną, początkowo nie myślał o pracy w kuchni. - Nie miałem nauczyciela, który zaszczepiłby we mnie pasję do tego fachu - mówi. - "Konika" do gotowania odnalazłem w sobie sam.

Ostatnich kilkanaście lat kariery to pasmo samych sukcesów. Sylwester Lis został kilkakrotnie Mistrzem Polski Kucharzy i trenerem młodzieżowej reprezentacji Polski w gastronomii. Jest znany jako jeden z prekursorów kuchni "fusion". Co oznacza ta nazwa? - Ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań w kuchni - odpowiada. - Jestem takim człowiekiem, że nie lubię gotować jedynie według "sprawdzonych przepisów", tylko ciągle szukam jakiejś innowacji. Wciąż próbuję czegoś nowego. Sam wymyśliłem niemal całe menu w naszym bukowiańskim hotelu.

Poszukiwanie nowych wyzwań zaprowadziło Lisa do telewizji. Gdy usłyszał, że będzie program dla zawodowców, wysłał do producentów swoje CV. Podobnie zrobiło około 4 tys. osób, ale to on na castingu przygotował tak pyszne danie (jagnięcinę z puree z chrzanu i rzodkiewki, podane na gąbce z cukinii), że dostał się do finałowej czternastki najlepszych szefów kuchni w Polsce.

- Jak mi tam poszło, będzie można zobaczyć w najbliższych tygodniach - zapowiada kucharz. - Program to była świetna zabawa i nowe doświadczenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na limanowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto