PANGIUM EDULETrujące owoce drzewa pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej są pułapką dla konsumentów © Brunk-Tan / Wikimedia Commons
[3/12]

Jedzenie, które zabija. Tego lepiej nie próbować!

PANGIUM EDULE
Trujące owoce drzewa pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej są pułapką dla konsumentów. Owoce można spożywać jedynie po odpowiedniej obróbce – gotowanie i fermentacja. Świeże owoce i nasiona zawierają cyjanowodór i są śmiertelnie trujące.

Jedzenie to dla wielu codzienna przyjemność. W czasie wakacyjnych wyjazdów poznajemy różne kuchnie świata. Czy wiesz, że istnieją produkty, które mogą zabić? Źle przyrządzone, zebrane w złym momencie czy niepoprawnie przegryzione owoce, warzywa i konkretne potrawy, które mogą być śmiercionośną pułapką, w którą sami wpadamy. Na całym świecie znamy co najmniej 10 takich przypadków. Strzeż się tych produktów nawet jeśli jesteś miłośnikiem życia na krawędzi.