CASU MARZURodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę © Flickr
[4/12]

Jedzenie, które zabija. Tego lepiej nie próbować!

CASU MARZU
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Jedzenie to dla wielu codzienna przyjemność. W czasie wakacyjnych wyjazdów poznajemy różne kuchnie świata. Czy wiesz, że istnieją produkty, które mogą zabić? Źle przyrządzone, zebrane w złym momencie czy niepoprawnie przegryzione owoce, warzywa i konkretne potrawy, które mogą być śmiercionośną pułapką, w którą sami wpadamy. Na całym świecie znamy co najmniej 10 takich przypadków. Strzeż się tych produktów nawet jeśli jesteś miłośnikiem życia na krawędzi.