Bitwa Regionów w powiecie łęczyckim
Przy zrekonstruowanym grodzisku w Tumie odbyły się eliminacje powiatu łęczyckiego w konkursie Bitwa Regionów. Pierwszy jego etap polegał na przygotowaniu i prezentacji tradycyjnych potraw regionalnych, charakterystycznych dla regionu działania KGW.
Ostatecznie jury przyznało pierwszą nagrodę dla Koła Gospodyń Wiejskich w Świnicach Warckich. Panie otrzymały nagrodę w wysokości 2 tys. zł.
- Jesteśmy młodym kołem, istniejemy dopiero od roku. Na konkurs wystawiłyśmy "Świnickie policzki wołowe na pierzynce z kalafiora". Dostałyśmy dyplom za udział w konkursie oraz nagrodę w wysokości 2 tys. zł od Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Nie spodziewałyśmy się, że wygramy. To był dla nas bardzo wzruszający moment. W zeszłym roku w tym konkursie zajęłyśmy trzecie miejsce. Z przyjemnością będziemy promować naszą gminę - powiedziała nam Małgorzata Krygier, prezes Koła Gospodyń Wiejskich w Świnicach Warckich.
- Trzymamy kciuki za KGW w Świnicach Warckich, aby w sierpniu powtórzyły sukces i wygrały etap wojewódzki w Skierniewicach. Drogie Panie i Panowie, do boju - napisała w mediach społecznościowych Sylwia Bartczak, wójt gminy Świnice Warckie.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Pieczewie (gm. Grabów) - nagroda 1500 zł. Trzecie miejsce na podium przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich w Stemplewie (gm. Świnice Warckie). Panie otrzymały nagrodę w wysokości tysiąca złotych.
- Nasza potrawy to kaczka faszerowana i czernina - mówi Agnieszka Jaśkiewicz z KGW w Pieczewie.
Za wyśmienite potrawy wyróżniono także KGW Góra Świętej Małgorzaty i KGW Leźnica Mała.
- Wszystkim KGW serdecznie gratuluję i dziękuję za kontynuowanie tradycji i promocję Polskiej żywności - napisał w mediach społecznościowych Przemysław Błaszczyk, senator RP.
- Przygotowałyśmy rosół z aromatycznym lubczykiem oraz pasztet z królika. Produkty pochodzą z naszych przydomowych ogródków oraz zagród. Na naszym stoisku są również przepyszne pierogi ukraińskie oraz udka na młodej kapuście - powiedziała nam Aleksandra Jerzmanowska, przewodnicząca KGW w Siedlcu.
- Przygotowałyśmy placki ziemniaczane. Nazwałyśmy je bliny, ponieważ są to placki z drożdżami. Można je jeść na słodko z borówkami lub z sosem kurkowym i polędwiczkami. Do tego mamy kapustę kiszoną smażoną na patelni. W Bitwie Regionów bierzemy udział po raz pierwszy - powiedziała Alina Walczak, prezes KGW w Górze św. Małgorzaty.
ZOBACZ TAKŻE: Europejski Zjazd Rycerstwa w Tumie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?