Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dobry posiłek w szpitalu? Szpital wojewódzki w Piotrkowie ma o 25 zł więcej na pacjenta. Jak zmieniły się posiłki? ZDJĘCIA, VIDEO

Dagmara Kubczak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy szpitalne posiłki mogą być lepsze i smaczniejsze? Samodzielny Szpital Wojewódzki im. Kopernika w Piotrkowie realizuje program "Dobry posiłek w szpitalu". To program prowadzony przez Narodowy Fundusz Zdrowia, a stawka dziennego żywienia pacjenta wzrosła o 25 zł. Jak zmieniło się szpitalne żywienie? Czy jest zdrowiej?

Pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu" w Samodzielnym Szpitalu Województwa w Piotrkowie

Od blisko dwóch tygodni Samodzielny Szpital Wojewódzki im. Mikołaja Kopernika prowadzi pilotażowy program "Dobry posiłek". Kwota przeznaczona na dziennie wyżywienie pacjenta wzrosła o 25 zł. Dodatkowy zastrzyk pieniędzy pozwolił na wzbogacenie listy posiłków - dzięki temu pacjenci mogą zjeść lepiej, ale porcje są też większe, a na talerzach pojawiło się więcej warzyw i owoców.

- W ramach pilotażu posiłki przygotowywane są w oparciu o jadłospis opracowany pod nadzorem dietetyka - mówi Bartłomiej Kaźmierczak, rzecznik prasowy szpitala wojewódzkiego w Piotrkowie. - Na każdy osobodzień mamy 25,62 zł na pacjenta, co pozwala nam zwiększyć ilość produktów i dołożyć dodatkowy posiłek. Program ma na celu nie tylko poprawę jakości żywienia w szpitalu, ale też edukację żywieniową - dodaje.

W jadłospisie szpitala przy Rakowskiej pojawiło się dodatkowe, drugie śniadanie. W sumie to już pięć posiłków, które serwowane są w zależności od diety i stanu zdrowia pacjenta. Zwiększyły się też porcje warzyw i owoców.

- Wcześniej dodatkowe posiłki dotyczyły tylko pacjentów z dietą cukrzycową - wyjaśnia Agata Janiec, szpitalna dietetyczka. - Możemy sobie pozwolić na to, by wyegzekwować od firmy cateringowej większe urozmaicenie według naszych wskazówek dotyczących kilku rodzajów diet. Są u nas pacjenci, którzy mają specyficzne diety, na przykład bezglutenową, bezmleczną czy z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, gdzie wymagana jest szersza konsultacja z dietetykiem. Te zmiany zwróciły uwagę pacjentów, mamy pozytywne sygnały od oddziałowych, że są zadowoleni z tych zmian.

Obecnie szpital hospitalizuje dziennie od 200 do 250 pacjentów. Dostarcza im w sumie ponad tysiąc posiłków dziennie. Nowy, pilotażowy program umożliwia także korzystanie z porad dietetyka.

- To jest bardzo ważne w procesie leczenia pacjenta, ponieważ sposób żywienia ma duży wpływ na ich powrót do zdrowia, na przykład proce gojenia się ran, jeśli są to rany operacyjne - mówi Agata Janiec. - Mamy nadzieję, że ta możliwość konsultacji dietetycznych pozostanie, nawet jeśli program pilotażowy nie zostanie przedłużony - dodaje.

Szpitalne jedzenie nie miało dotychczas dobrej renomy, a pacjenci nie jeden raz pokazywali bardzo smutne zdjęcia posiłków serwowanych w szpitalach. W ramach programu szpital na swojej stronie internetowej musi publikować nie tylko jadłospis na cały tydzień, ale również zdjęcia co najmniej dwóch posiłków podawanych każdego dnia. Czy zmieniła się jakość posiłków? Zobaczcie zdjęcia posiłków!

Dobry posiłek w szpitalu? Szpital wojewódzki w Piotrkowie ma...

Pilotażowy program NFZ potrwa do 30 czerwca przyszłego roku i może być kontynuowany do końca października 2024 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto