Za nami kolejna edycja Dnia Kuchni Polskiej organizowana przez Fundację „Vivat Polonia!”. To wydarzenie, które od wielu lat organizowane jest na Stary Rynku w związku ze Świętem Niepodległości. W myśl wszystkim dobrze znanej zasady „Przez żołądek do serca” organizatorzy promują staropolskie tradycyjne potrawy. Jak sami mówią Dzień Kuchni Polskiej to największe polskie przyjęcie urodzinowe.
Na płycie Starego Rynku rozmieszczonych było wiele stoisk. Można było kupić chleb wypiekany według przekazywanych przez pokolenia przepisów, albo spróbować oscypka. Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały tradycyjne regionalne wyroby. Główną atrakcją było jednak stoisko Live Cooking.
Mamy gotowanie na wielkiej patelni, gdzie gotujemy bigos staropolski. Zużyliśmy aż 280 kilogramów kapusty kiszonej. Do bigosu dołożymy też śliwki, grzyby, mnóstwo przypraw, co da nam pełnię aromatu. O godzinie siedemnastej planujemy ten bigos wydać – mówi Barbara Paczwa, współorganizator wydarzenia
Na najmłodszych uczestników wydarzenia czekała strefa warsztatowa. Tam na specjalnie przygotowanych stanowiskach każdy malec mógł ulepić własnego pierożka, a gdy został on ugotowany, od razu zjeść. Obok instruktorzy pomagali w tworzeniu własnej flagi i kotylionu.
Czas spędzany na Starym Rynku umilała muzyka na żywo. Na scenie swój koncert dały dwa zespoły Kapela Płocka oraz Syrena 104.
Świętowanie Dnia Kuchni Polskiej nie odbywało się jednak tylko na Starym Rynku. W ten weekend płockie restauracje serwowały specjalne Menu Niepodległościowe. Organizatorzy akcji zachęcali do utworzenia takiego menu specjalnie na tą okazję. W ofercie znalazły się więc dania nawiązujące do Święta Niepodległości, były to staropolskie dania lub dania kuchni z całego świata, ale podane w naszych narodowych barwach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?