Miłosz Lichoń to uczeń piątej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Grybowie. Gotowanie jest jego pasją i traktuje ja jako sztukę. Jak tylko może rozwija swoje umiejętności kulinarne. Dlatego też postanowił zostać studentem Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Została ona założona przez Belvedere Gourmet Group, firmę o 30-letniej historii na rynku usług gastronomicznych, posiadającą jedne z najlepszych restauracji oraz oferujących usługi cateringowe i eventowe.
Sądeczanin w czerwcu 2022 roku przystąpił do eliminacji II edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Zdał dwuetapowy egzamin w Warszawie i został zakwalifikowany w poczet 24 studentów Akademii spośród 55 chętnych uczniów ze szkół gastronomicznych z różnych stron Polski, m.in. z Poznania, Opola, Żychlina, Tarnowa, Kielc, Łodzi, Warszawy, Mińska Mazowieckiego, Pomiechówka.
- Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere pomaga rozwijać umiejętności zawodowe w branży gastronomicznej uczniów szkół ponadpodstawowych. Program obejmuje wiedzę praktyczną i teoretyczną wykraczającą poza typową wiedzę szkolną, ułatwiającą młodym ludziom start na rynku pracy - mówi Lesław Tarasek, dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Grybowie. - Pomagają w tym trenerzy i eksperci kulinarni. Studia trwają dziewięć miesięcy, a zjazdy będą odbywać się dwa razy w miesiącu.
Wśród nauczycieli jest znany nie tylko w świecie gastronomii szef kuchni Kurt Scheller, założyciel Akademii Kulinarnej, Szwajcar, krytyk kulinarny, juror wielu konkursów. Studenci będą mieć też zajęcia m.in. z Darią Ładochą - prezenterką telewizyjną, dziennikarką kulinarną, autorką książek i trenerką kuchni tajskiej, czy Adamem Chrząstowskim, który m.in. współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – siedmiokrotnie wyróżnianą w przewodniku Michelin.
Za Miłoszem Lichoniem już pierwsze zajęcia, które połączone zostały z inauguracją roku akademickiego. Uroczystość odbyła się w Warszawie w Łazienkach Królewskich. Miłoszowi towarzyszył dyrektor szkoły Lesław Tarasek i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Magdalena Mordarska.
Pierwsze zajęcia odbyły się natomiast w Restauracji Belvedere i poświęcone były one rybom oraz owocom morza. Warsztaty poprowadził trener kulinarny Tomasz Łagowski, znakomity szef kuchni, finalista wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą. Studenci przygotowywali potrawy z surowców najwyższej jakości, m.in. z łososia, krewetek, mule, kalmarów, przegrzebków.
- Jestem zafascynowany studiami i mam nadzieję, że pozwolą mi one w karierze zawodowej. W przyszłości chciałyby otworzyć własną restaurację i być w niej szefem kuchni – zaznacza Miłosz Lichoń.
- Tak mieszkają Sławomir i Kajra. To ich urocze gniazdko w Małopolsce
- Darek kocha motoryzację. W garażu ma lincolna z 1974 roku o wadze ponad 2 ton
- To miasto kiedyś tętniło życiem. Pamiętacie taki Nowy Sącz?
- Marcin Janusz ma niezwykły talent nie tylko do siatkówki
- Mural „Matki Sybiraczki” odsłonięty. W uroczystości wzięły udział setki uczniów
- Ten serial to hit. Kręcono go w słynnej wiosce romskiej w Maszkowicach
Co z osuwiskiem w Grybowie? Prace stoją, projekt czeka na rozpatrzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?