Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szkolenie dietetyczne dla KGW w Woli Krzysztoporskiej. Panie spotkały się z dietetykiem i poznały tajniki zdrowego odżywiania. FOTO, VIDEO

ds
Wideo
od 16 lat
Szkolenie dietetyczne dla KGW w Woli Krzysztoporskiej. Panie spotkały się z dietetykiem i uczestniczyły w pokazie kulinarnym "Polskie produkty, to zdrowa dieta" przygotowanym przez KGW Kol. Krężna. Sprawdźcie porady dietetyka. Zobaczcie FOTO i VIDEO

Szkolenie dietetyczne dla KGW w Woli Krzysztoporskiej

Szkolenie "Polskie produkty to zdrowa dieta" przeprowadzono w Gminnym Ośrodku Kultury w Woli Krzysztoporskiej. W spotkaniu wzięły udział panie, reprezentantki kół gospodyń wiejskich z całego regionu. Szkolenie zorganizował piotrkowski oddział Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach pod patronatem Roberta Telusa, ministra rolnictwa i rozwoju wsi. W kolejnych tygodniach podobne szkolenia zostaną zorganizowane w innych miejscach w Łódzkiem.

- W ostatnim czasie koła gospodyń wiejskich przeżywają prawdziwy renesans, mówi Robert Telus Minister rolnictwa i rozwoju wsi. Koła doskonale utrzymują i przekazują naszą tradycję, która stanowi polską tożsamość narodową. Dla KGW organizujemy wiele różnych warsztatów i konkursów. Szkolenie na temat dietetyki cieszy się bardzo dużą popularnością, rozpoczęliśmy właśnie drugą edycję.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kol. Krężna przygotowały dietetyczny poczęstunek dla uczestników szkolenia dietetycznego oraz przeprowadziły warsztaty kulinarne.

- Na szkolenie dietetyczne dla KGW w Woli Krzysztoporskiej przygotowaliśmy same dietetyczne potrawy, mówi Agata Szmalec, przewodnicząca KGW w Kol. Krężna. Częstujemy zupą krem z cukinii, pastą z tuńczyka i avocado oraz roladą szpinakową z łososiem. Na deser mamy sok arbuzowy i batoniki fit kokosowo-czekoladowe.

- Koła gospodyń wiejskich prowadzą działalność edukacyjną, dzięki temu mogą uczyć i małych i dużych zdrowej kuchni polskiej, mówi Katarzyna Popielawska, dietetyczka. W daniach kuchni polskiej nie brakuje prozdrowotnych składników. Podczas szkolenia dla KGW przekazałam kilka porad, dotyczących delikatnych zmian w tradycyjnych potrawach, które sprawią, że będą zdrowsze.

Dietetyk Katarzyna Popielawska radzi, jak gotować i jeść zdrowo

  • Duś i podduszaj potrawy zamiast smażyć
  • Wybierz odpowiedni tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, oliwa z oliwek)
  • Zamiast zawiesistych mącznych sosów, użyj pomidorowego lub na bazie jogurtu np. chrzanowy
  • Do ciasta na kluski, naleśniki, kopytka, pierogi dodaj trochę mąki pełnoziarnistej
  • Zamień śmietanę na jogurt
  • Ogranicz mięso, zrób 1-3x w tygodniu obiad wegetariański
  • Wybieraj te zdrowsze dania kuchni polskiej (z kaszy, warzyw, roślin strączkowych)
  • Zmień proporcje na talerzu
  • Jedz więcej warzyw
  • Nie objadaj się

Szkolenie dietetyczne dla KGW w Woli Krzysztoporskiej. Panie...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto