Barszcz czerwony czy grzybowa? To nie jedyne zupy, które rozpoczynają wigilijną kolację. Niektóre z nich zaskakują składnikami
Żur z grzybami
Na Podkarpaciu zamiast barszczu czy grzybowej podaje się na Wigilię żur z grzybami. Jest to postna wersja znanego szerzej w całej Polsce wielkanocnego żuru z kiełbasą. Przygotowuje się go na zakwasie – żytnim lub owsianym, a do zupy się suszone grzyby oraz ziemniaki.
Wigilijny żurek z grzybami – przepis
Składniki:
- garść suszonych grzybów leśnych,
- dwie szklanki zakwasu na żur,
- litr bulionu warzywnego,
- kilka ugotowanych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- sól do smaku.
Jak przygotować postny żurek z grzybami?
1. Grzyby namoczyłam na noc.
2. Przełożyłam grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, do garnka i gotowałam do miękkości przez ok. 40 minut.
3. Dolałam bulion warzywny, rozgnieciony czosnek i stopniowo dolewałam zakwas. Krótko zagotowałam. Żur podaje się z ugotowanymi ziemniakami.