Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Będą prudukować ptysiową słomkę fitness

redakcja
redakcja
www.brzesc.pl
www.brzesc.pl redakcja
Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć zwiększa moce produkcyjne dzięki dofinansowaniu z UE.

Polscy przedsiębiorcy potrafią korzystać z dofinansowań z Unii Europejskiej. Przykładem jest otrzymanie dotacji ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko Pomorskiego przez ZPC Brześć.– Firma zbudowała linię produkcyjną w nowo wybudowanym zakładzie produkcyjnym w Brześciu Kujawskim, którego koszt wyniósł 16 mln złotych. Nowa linia produkcyjna rusza w przyszłym miesiącu.
Firma „Brześć" istnieje od 1984 roku, jest to przedsiębiorstwo rodzinne. Produktem flagowym jest słomka ptysiowa. Dotychczas Zakład zajmował się jedynie produkcją na rynek rodzimy, natomiast w lutym, po targach ISM w Kolonii rozpoczęto eksport do krajów graniczących z Polską.
Dzięki dofinansowaniu i uruchomieniu linii produkcyjnej, która zwiększy moce produkcyjne o ponad 250 ton słomki ptysiowej na miesiąc, ZPC „Brześć" zwiększy udział eksportu w sprzedaży.
Nowa linia produkcyjna kosztowała 8 mln złotych, z czego 4 mln zł firma otrzymała z unijnego dofinansowania. Resztę kwoty, zarówno na budowę nowego zakładu produkcyjnego jak i linii produkcyjnej firma wyłożyła ze środków własnych.
„Brześć" dzięki tym inwestycjom stał się w pełni zautomatyzowanym, nowoczesnym obiektem produkcji spożywczej.
Uruchomienie nowej linii produkcyjnej niesie ze sobą wiele dodatkowych profitów, jednym z największych z pewnością jest zwiększenie zatrudnienia o kilkanaście osób.
Jednocześnie, dzięki wprowadzonym innowacjom, zakład wprowadził nowy produkt: słomkę ptysiową fitness.
- Nowością, którą chcemy zainteresować konsumentów to słomka ptysiowa fitness. Zmierzamy zainteresować nią, oprócz tradycyjnej sieci sprzedaży, również puby i kluby. Chcemy podawać ją jako alternatywę do piwa. Słomkę fitness wzbogaciliśmy o ziarna (siemię lniane, słonecznik, sezam, czarnuszka, odrobina soli i czosnku).- mówi Marcin Sipa, współwłaściciel firmy.
Przykład Zakładu Produkcji Cukierniczej „Brześć" pokazuje jak wiele potencjału istnieje w polskich, rodzinnych firmach gdzie przy częściowej pomocy z Unii Europejskiej można zbudować prężnie funkcjonującą, nowoczesną firmę, konkurencyjną na rynku europejskim.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Będą prudukować ptysiową słomkę fitness - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto