Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotuj i zwiedzaj świat! Z cyklu: Kulinarne podróże w MM Kraków

5tka PR
5tka PR
Kikkoman
Od pewnego czasu na półkach polskich sklepów pojawiają się produkty kulinarne pochodzące z krajów Dalekiego Wschodu. Bogactwo orientalnych sosów i marynat oferowanych przez delikatesy pozwala nam puścić wodzę fantazji i improwizować w kuchni, tworząc swoje ulubione połączenia smakowe.

Krakowskie bary orientalne są bezpieczne [raport]


Zapracowani doceniają dania azjatyckie ze względu na krótki czas ich przygotowania, a także różnorodność przypraw, pozwalającą na przełamanie monotonii codzienności. Pochodzący z Japonii sos Teriyaki Kikkoman znajduje zastosowanie nie tylko podczas przygotowania potraw rodem z kraju kwitnącej wiśni, ale również może być ciekawym uzupełnieniem dań kuchni polskiej.

Teriyaki to japońska technika kulinarna, zaliczana do kategorii potraw yakimono, polegająca na pieczeniu lub grillowaniu mięsa i ryb w specjalnej marynacie, zwanej tare. W samej Japonii ze względu na fakt, iż jest to kraj wyspiarski, przyrządzane w ten sposób są głównie różne rodzaje ryb, zaś na Zachodzie sosy Teriyaki służą do marynowania mięsa.

Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru (błyszczeć), gdyż marynata, którą smarowane jest mięso przed i w trakcie pieczenia, błyszczy się na potrawie i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Głównymi składnikami marynaty są sos sojowy, słodkie wino ryżowe mirin oraz cukier albo miód.

Często polecanym zwieńczeniem gorącego dania w marynacie Teriyaki jest oprószenie mięsa czy ryby drobno skrojoną zieloną cebulką, która pozwala wydobyć słodkawy smak sosu. Marynatę można też stosować jako dip i spożywać na zimno, z uprzednio upieczoną rybą czy choćby w kanapkach z indykiem. Tego typu rozwiązania od dawna stosowane są na przyjęciach koktajlowych, pozwalają bowiem na podanie prostych i zarazem eleganckich przekąsek, które zaskakują walorami smakowymi.

Zobacz też:

Walentynkowe afrodyzjaki, czyli kuchnia na Dzień Zakochanych

Zobacz na MM:Wywiady | Serwis motoryzacyjny | Photo Day - plenery fotograficzne |
Blogi | Zdrowie i uroda | Konkursy MM | MoDO
| Inwestycje | Recenzje | Rowery
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gotuj i zwiedzaj świat! Z cyklu: Kulinarne podróże w MM Kraków - Kraków Nasze Miasto

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto