Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Włókniarz - Sparta. Zaległy mecz PGE Ekstraligi. Zdjęcia kibiców

Włókniarz - Sparta. Zaległy mecz PGE Ekstraligi. Zdjęcia kibiców

Pojazdy wojskowe na drogach. Jest komunikat armii

Pojazdy wojskowe na drogach. Jest komunikat armii

Polecamy

Karambol na S2. Występują ogromne utrudnienia

Karambol na S2. Występują ogromne utrudnienia

Strzelał do samochodów i w okna domów. Zielonogórska policja zatrzymała sprawcę

Strzelał do samochodów i w okna domów. Zielonogórska policja zatrzymała sprawcę

Oficjalne otwarcie sezonu lotów czarterowych z Goleniowa

Oficjalne otwarcie sezonu lotów czarterowych z Goleniowa