Warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży
Klinika Zdrowego Życia w Piotrkowie Tryb. powstała z myślą o młodych osobach, które mają problem z otyłością i nadwagą. To właśnie dla nich, dietetyczka Agnieszka Tokarczyk organizuje warsztaty kulinarne. To nie tylko edukacja, ale też świetna zabawa i relaks.
- Warsztaty przeznaczone są dla dzieci wieku od 6 do 12 lat, które niechętnie sięgają po zdrowe jedzenie, często niestety wybierając wszechobecne fast foody i żywność przetworzoną, nie tylko w postaci chipsów i cukierków, ale także pszennego, tostowego pieczywa czy słodkiego nabiału - mówi Agnieszka Tokarczyk, dietetyczka kliniczna. - Dzieci w swoim towarzystwie wspólnie uczyć się będą nowych, zdrowych smaków, które z czasem wejdą im w nawyk, a rodzicom łatwiej będzie skomponować zdrową kanapkę bez klasycznego wybrzydzania, że na przykład „papryki i sałaty nie lubię”.
Dodaje, że uczestnicy warsztatów, ci młodsi i nieco starsi, opanują także proste prace przy przyrządzaniu potraw, czyli obieranie warzyw i owoców ze skórki, krojenie, smarowanie czy przyrządzanie różnego rodzaju past.
- Dzięki samodzielnej pracy włożonej w przygotowanie posiłku, będą mieli więcej chęci i zapału, by skonsumować swoje „dzieło”, a później już z górki… bo wiadomo, że dzieci mówiąc, iż czegoś nie lubią, zwykle nigdy wcześniej nawet tego nie próbowały. Podczas warsztatów przekonają się, że sałata nie taka straszna na jaką wygląda - mówi Agnieszka Tokarczyk.
Warsztaty kulinarne dla dzieci z nadwagą i otyłością, ale również przygotowane z myślą o „niejadkach”, odbywają się w środy o godzinie 16.30. Aby zgłosić udział dziecka w warsztatach, do wtorku poprzedzającego zajęcia (do godz. 19) trzeba zadzwonić pod numer kliniki, albo przesłać informację przy pomocy messengera.
Otyłość to choroba
Już w 1974 roku eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zakwalifikowali otyłość do chorób cywilizacyjnych, twierdząc jednocześnie, że stanie się ona jedną z najbardziej poważnych chorób żywieniowych naszych czasów. I mieli rację.
WHO alarmuje, że jeśli obecne trendy utrzymają się, to do 2025 roku na świecie będzie ok. 70 mln dzieci do 5 roku życia z nadmierną masą ciała. Na podstawie dostępnych badań można określić, że w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% małych dzieci (1-3 lata), 30 proc. dzieci w wieku wczesnoszkolnym i niemal 22% młodzieży do 15 roku życia.
Otyłość wśród dzieci w Polsce
Zgodnie z ostatnimi wynikami badań, ok. 10 % dzieci w wieku 1-3 lat ma nadwagę/otyłość, a dodatkowe 18,4 % jest zagrożone nadmierną masą ciała. Problem nadwagi i otyłości dotyczy też niemal co trzeciego 8-latka.
U starszych dzieci i młodzieży nie jest znacząco lepiej. Wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów (10-16 lat) problem nadmiernej masy ciała dotyczył co piątego ucznia, przy czym częściej występował u chłopców niż u dziewcząt. Stwierdzono też, że wraz z wiekiem problem ten nieco malał, chociaż nadal utrzymywał się na poziomie ok. 22 proc. u gimnazjalistów i ok. 16 proc. u gimnazjalistek.
Najbardziej na występowanie nadwagi i otyłości narażeni byli uczniowie z województwa mazowieckiego i łódzkiego!
Otyłość a wyniki w nauce
Badania jasno wykazały, że dzieci z towarzyszącą otyłością w wieku szkolnym miały gorsze wyniki w nauce niż te, których waga była prawidłowa. Dzieci otyłe dodatkowo mają problem z samooceną, mierzą się z zaburzeniami emocjonalnymi, izolacją społeczną oraz stanami depresyjnymi. Zbyt duże spożycie węglowodanów prostych, a co za tym idzie patologiczny stan mikroflory jelitowej prowadzi do trudności z koncentracją i pamięcią. Dzieci z otyłością zdecydowanie rzadziej dostają się na studia. Jeśli jednak uda im się podjąć naukę na uczelni wyższej, często mają trudności, by z sukcesem zakończyć w niej naukę.
Jak walczyć z otyłością? Rodzice nie zawsze są autorytetem
Rodzice często zdają sobie sprawę z problemu, wiedzą, że ich dzieci źle jedzą, ale wybierają produkty bogate w cukry proste, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans. Samodzielnie nie mają jednak tak dużej siły przebicia i możliwości dotarcia do dziecka z wiedzą, którą dysponują specjaliści, eksperci w dziedzinie żywienia.
W dzisiejszych czasach, kiedy dookoła jest tak dużo słodkich pokus, rodzice sami stają się bezradni, co pokazują badania otyłości wśród dzieci. Dzieci potrzebują motywacji oraz inspiracji z zewnątrz.
Warsztaty kulinarne dla dzieci jednym ze sposobów zmiany nawyków żywieniowych
To zajęcia, podczas których dzieci nauczą się robić m.in. zdrowe oranżady, poznają smaki naturalnych przypraw i warzyw wzmacniających smak, takich jak: koperek, szczypiorek, natka pietruszki, oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, rzeżucha, ale także uczą się przyrządzać zdrowe i smaczne kanapki.
Rodzicom z kolei dietetyk przedstawia nie tylko zasady zdrowego żywienia dzieci, ale opowiada także o zagrożeniach płynących z niewłaściwie wybieranych produktów spożywczych.
Podczas zajęć rodzice poznają również zdrową alternatywę dla fast foodów, akceptowalne słodycze, przepisy na zdrowe soki i napoje oraz cały wachlarz zdrowych i smacznych przekąsek dla dzieci.
Dieta i ruch podstawą zdrowia
Osobom dorosłym Klinika Zdrowego Życia oferuje zajęcia z serii „Zdrowy kręgosłup”, z elementami streching i pilates, które odbywać się będą w poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki o godz. 16.30. Zajęcia prowadzone będą na świeżym powietrzu z widokiem na niewielkie jeziorko, podczas których uczestnicy będą wzmacniać mięśnie kręgosłupa, brzucha oraz ud, co pozwoli zachować kręgosłup w pełnym zdrowiu i jednocześnie wysmuklić sylwetkę.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?