Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Polka zdobyła Kulinarnego Oscara. Jej e-book to międzynarodowy hit! Zobacz przepisy polskiej kuchni

Rolada śląska

Składniki:

1000 g mięsa wołowego
200 g ogórków kiszonych
300 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
200 g cebuli
smalec
musztarda
mąka pszenna
sól
pieprz
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
woda
1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki i dokładnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kawałki równo układamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy cienką warstwą musztardy. Ogórki kiszone, boczek i kiełbasę kroimy w słupki. Cebulę kroimy na większe kawałki. Składniki układamy na rozbitym mięsie i zawijamy jak roladę. Mięso związujemy nitką i obtaczamy w mące.

Na rozgrzanym smalcu obsmażamy mięso z każdej strony. Obsmażone kawałki wrzucamy do głębokiej patelni lub garnka. Rolady zalewamy ciepłą wodą na ich wysokość. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso zrobi się miękkie. W trakcie duszenia przekręcamy rolady. Na sam koniec gotowania do miseczki wsypujemy łyżkę mąki i dodajemy trochę sosu z rolady. Dokładnie mieszamy. Mieszaninę przelewamy do garnka, dokładnie mieszamy przez kolejne 2-3 minuty. Roladę podajemy z kluskami śląskimi lub z kaszą gryczaną.

Zobacz również

Wypoczynek w parku Stadion w Kielcach. Pojawiło się wielu spacerowiczów [FOTO]

Wypoczynek w parku Stadion w Kielcach. Pojawiło się wielu spacerowiczów [FOTO]

Czwartoligowe derby Koszalina dla Gwardii [ZDJĘCIA]

Czwartoligowe derby Koszalina dla Gwardii [ZDJĘCIA]

Polecamy

Miał osiem kochanek jednocześnie! Twierdzi, że nikomu nie robił krzywdy

Miał osiem kochanek jednocześnie! Twierdzi, że nikomu nie robił krzywdy

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej