Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy wigilijne: homar gotowany w winie z warzywami

Przepisy blogerów
Przepisy blogerów
Święta to dobry czas na kulinarne eksperymenty! A homar na wigilijnym stole to nie tylko ciekawy, ale i naprawdę smaczny eksperyment!

Od redakcji MMWarszawa.pl: Przepisy blogerów to nowy cykl MM Warszawa. Na dobry początek proponujemy Wam przepisy na wyśmienite dania wigilijne - wszystkie sprawdzone przez poczytnych polskich blogerów. Chcesz dołączyć i podzielić się swoim przepisem? Pisz na adres: [email protected].


Mówi się, że w smaku jest podobny do... kurczaka. Paula - autorka bloga Just My Delicious - po przygotowaniu homara stwierdza, że jego mięso jest przepyszne! - Mi bardziej przypomina mięsiste krewetki, niż mięso z kurczaka, choć z tym kurczakiem coś rzeczywiście jest na rzeczy - komentuje blogerka i poleca swój przepis do wypróbowania przy wigilijnym stole. A co! Trochę kulinarnego lansu nie zaszkodzi :)Spróbuj przepisu Pauli na gotowanego homara w winie z warzywami. W kolejnych dniach znajdziesz tu przepsi na świąteczny piernik i bajaderki. Smacznego!

Homar w winie z warzywami


Składniki na homara:

1 szt homara
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl białego wina

Homara zalej wrzątkiem. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 7-8 minut.

Składniki na warzywa na parze:

1 szt kalafiora
8 szt marchewek
1 szt brokuła

Kalafiora podziel na mniejsze części, marchewki pokrój na talarki i ułóż na naczyniu przystosowanym do gotowania na parze. Po ok 15 minutach dodaj podzielonego na mniejsze partie brokuła i gotuj jeszcze przez ok 6-8 minut.

Składniki na masło czosnkowe:

1/2 kostki masła
4 ząbki czosnku

Masło rostop na patelni lub w rondelku. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewaj jeszcze przez ok 3 minuty. Gotowym masłem czosnkowym polej warzywa tuż przez podaniem.

Sugestie: Możesz użyć dowolnych warzyw, przyrządzonych w taki sposób, jaki najbardziej lubisz.

Wersja light: Zrezygnuj z dodatku masła czosnkowego.

Przyrządzenie homara - FAQ

Pytanie: Mięso homara z których jego części jest jadalne?
Odpowiedź: W grę wchodzi ogon, kleszcze i odnóża.

Pytanie: Homary o jakiej wadze są najsmaczniejsze?
Odpowiedź: Te, które nie przekraczają 1kg. Warto też zaznaczyć, że samice mają więcej mięsa.

Pytanie: Jak długo gotować homara?
Odpowiedź: Przy wadze 0.5kg mniej więcej 10 minut.

Pytanie: Po czym poznać, że homar jest ugotowany?
Odpowiedź: Ma intensywnie czerwony kolor, jędrne mięso, czarno-białe oczy, sprężysty ogon, który powinien być podwinięty w stronę ściany brzusznej.

Pytanie: Po czym poznać, że homar jest nieświeży?
Odpowiedź: Ma ciemne plamy na swojej skorupie, wiotki ogon, prosty odwłok, nieprzyjemnie pachnące odnóża, oczy w kolorze mlecznym.

Pytanie: Nie posiadam przyrządu do otwierania skorupy homara, co robić?
Odpowiedź: Kupić, albo skorzystać z dziadka do orzechów lub w ekstremalnych wypadkach z tłuczka :)

Posmakowało? Spróbuj więcej przepisów Pauli! Znajdziesz je w cyklu "Przepisy blogerów" na MMWarszawa.pl lub na blogu Pauli http://www.justmydelicious.com. Polecamy!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto