Od redakcji MMWarszawa.pl: Przepisy blogerów to nowy cykl MM Warszawa. Na dobry początek proponujemy Wam przepisy na wyśmienite dania wigilijne - wszystkie sprawdzone przez poczytnych polskich blogerów. Chcesz dołączyć i podzielić się swoim przepisem? Pisz na adres: [email protected].
Mówi się, że w smaku jest podobny do... kurczaka. Paula - autorka bloga Just My Delicious - po przygotowaniu homara stwierdza, że jego mięso jest przepyszne! - Mi bardziej przypomina mięsiste krewetki, niż mięso z kurczaka, choć z tym kurczakiem coś rzeczywiście jest na rzeczy - komentuje blogerka i poleca swój przepis do wypróbowania przy wigilijnym stole. A co! Trochę kulinarnego lansu nie zaszkodzi :)Spróbuj przepisu Pauli na gotowanego homara w winie z warzywami. W kolejnych dniach znajdziesz tu przepsi na świąteczny piernik i bajaderki. Smacznego!
Homar w winie z warzywami
Składniki na homara:
1 szt homara
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl białego wina
Homara zalej wrzątkiem. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 7-8 minut.
Składniki na warzywa na parze:
1 szt kalafiora
8 szt marchewek
1 szt brokuła
Kalafiora podziel na mniejsze części, marchewki pokrój na talarki i ułóż na naczyniu przystosowanym do gotowania na parze. Po ok 15 minutach dodaj podzielonego na mniejsze partie brokuła i gotuj jeszcze przez ok 6-8 minut.
Składniki na masło czosnkowe:
1/2 kostki masła
4 ząbki czosnku
Masło rostop na patelni lub w rondelku. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewaj jeszcze przez ok 3 minuty. Gotowym masłem czosnkowym polej warzywa tuż przez podaniem.
Sugestie: Możesz użyć dowolnych warzyw, przyrządzonych w taki sposób, jaki najbardziej lubisz.
Wersja light: Zrezygnuj z dodatku masła czosnkowego.
Przyrządzenie homara - FAQ
Pytanie: Mięso homara z których jego części jest jadalne?
Odpowiedź: W grę wchodzi ogon, kleszcze i odnóża.
Pytanie: Homary o jakiej wadze są najsmaczniejsze?
Odpowiedź: Te, które nie przekraczają 1kg. Warto też zaznaczyć, że samice mają więcej mięsa.
Pytanie: Jak długo gotować homara?
Odpowiedź: Przy wadze 0.5kg mniej więcej 10 minut.
Pytanie: Po czym poznać, że homar jest ugotowany?
Odpowiedź: Ma intensywnie czerwony kolor, jędrne mięso, czarno-białe oczy, sprężysty ogon, który powinien być podwinięty w stronę ściany brzusznej.
Pytanie: Po czym poznać, że homar jest nieświeży?
Odpowiedź: Ma ciemne plamy na swojej skorupie, wiotki ogon, prosty odwłok, nieprzyjemnie pachnące odnóża, oczy w kolorze mlecznym.
Pytanie: Nie posiadam przyrządu do otwierania skorupy homara, co robić?
Odpowiedź: Kupić, albo skorzystać z dziadka do orzechów lub w ekstremalnych wypadkach z tłuczka :)
Posmakowało? Spróbuj więcej przepisów Pauli! Znajdziesz je w cyklu "Przepisy blogerów" na MMWarszawa.pl lub na blogu Pauli http://www.justmydelicious.com. Polecamy! |
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?