Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Lekcja bankowości dla najmłodszych

Lekcja bankowości dla najmłodszych

Grób Pański w kościele ojców bernardynów z Warty według inspiracji "Pasji" ZDJĘCIA

Grób Pański w kościele ojców bernardynów z Warty według inspiracji "Pasji" ZDJĘCIA

Polecamy

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Przegląd marca w Piotrkowie Trybunalskim, Przegląd prasy z Piotrkowie Trybunalskim w marcu

Przegląd marca w Piotrkowie Trybunalskim, Przegląd prasy z Piotrkowie Trybunalskim w marcu

Przegląd tygodnia od 22.03 w Piotrkowie TrybunalskimTygodniowy przegląd prasy w Piotrkowie Trybunalskim, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Piotrkowie TrybunalskimTygodniowy przegląd prasy w Piotrkowie Trybunalskim, (22.03-28.03.2020)