Smaki Ziemi Piotrkowskiej
W środę 4 grudnia w Starostwie w Piotrkowie odbył się konkurs „Smaki Powiatu Piotrkowskiego”, którego celem była promocja lokalnych potraw. Do zmagań o najlepsze danie w powiecie przystąpiło 14 drużyn reprezentujących Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, działające na terenie powiatu m.in. KGW Szczukocice, KGW Gościnna, KGW "Miłośnicy Cieszanowic" i Stowarzyszenie Krośnianki.
Dnia próbowało i oceniało jury w składzie: Czesław Maszczyk – prezes fundacji Iglo, wicestarosta Dariusz Magacz oraz Krzysztof Pawłowski, szef kuchni w Restauracji Miód i Wino.
I miejsce zdobyły "Kapuśniaki, pierogi, barszcz czerwony” przygotowane przez Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Ręczno. Drugie miejsce przypadło Gminny Związek KGW w Moszczenicy za „Zupę Garus na pierdziołkach”, a trzecie zajęło KGW Sami Swoi Mierzyn za „Mierzyńską Zarzucajkę”.
Były też wyróżnienia - te otrzymały Stowarzyszenia Krośnianki za „Smalczyk Krośnianek” oraz KGW w Janikowicach za „Czarne w białym po aleksandrowsku”.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?