Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sprawdzone przepisy na pączki od Kół Gospodyń Wiejskich z województwa łódzkiego [ZDJĘCIA]

kw
KGW w Żychlinie (gm. Grabica, powiat piotrkowski)
KGW w Żychlinie (gm. Grabica, powiat piotrkowski) Dariusz Śmigielski
Lada moment tłusty czwartek. Pączki będą w każdej cukierni i sklepie spożywczym, ale jeżeli wolicie tylko domowe, to mamy dla was sprawdzone przepisy od Kół Gospodyń Wiejskich z województwa łódzkiego. Są tu pączki, faworki i inne karnawałowe słodkości.

Sprawdzone przepisy na pączki od Kół Gospodyń Wiejskich z województwa łódzkiego

W czwartek, 11 lutego, święto wszystkich, którzy kochają pączki i faworki, czyli inaczej chrusty. Tłusty czwartek to dzień, w którym trzeba zjeść choć jednego pączka. Dla tych, którzy stawiają na domowe smaki, przygotowaliśmy garść przepisów na te słodkości od kół gospodyń wiejskich z całego województwa łódzkiego.

A dla tych, którzy zjedzą więcej niż jednego, też mamy dobre rady jak na sportowo spalić pączkowe kalorie:

  • - bieganie - 500 kalorii w godzinę (1 pączek - 36 minut na 1 pączka),
  • jazda na rowerze - 500 kalorii w godzinę (1 pączek - 36 min),
  • piłka nożna - 720 kalorii w godzinę - ponad 2 pączki (1 pączek - 25 minut),
  • zumba - 730 kalorii w godzinę - ponad 2 pączki (1 pączek - 25 minut),
  • crossfit - 1000 kalorii w godzinę - ponad 3 pączki (1 pączek - 18 minut),
  • pływanie - 366 kalorii w godzinę (1 pączek - 49 minut),
  • squash - 430 kalorii w godzinę (1 pączek - 40 minut),
  • tenis - 430 kalorii w godzinę (1 pączek - 40 minut).
Leśny mech ze Szczukocic

Składniki: 3 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, półtorej szklanki oleju, 5 jajek, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 400 g mrożónego szpinaku, 500 ml śmietany 36 proc, jedno opakowanie śmietanki fix, 4 łyżki cukru pudru, jedno opakowanie galaretki cytrynowej  i jedno opakowanie galaretki agrestowej

Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odsączyć. Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując dodać szpinak. Dokładnie wymieszaną masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 55-60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. 
Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i jeden drobno pokruszyć. 
Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, a gdy stężej pokroić w kostkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. 
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietankę fix, cukier puder i wlać galaretkę - wszytko dokładnie wymieszać.

Wsypać pokrojoną galaretkę i lekko wymieszać. Masę wyłożyć na blat ciasta i obficie posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Udekorować ziarnami granatu.

Przepisy gospodyń KGW z powiatu piotrkowskiego. Pyszne obiad...

od 12 lat
Wideo

Protest w obronie Parku Śląskiego i drzew w Chorzowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto