Skąd pochodzi kakao?
Kakaowiec (po łacinie Theobroma cacao, pierwszy wyraz tej nazwy oznacza „pokarm bogów”) to drzewo pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta do 5-20 m. Białe lub różowe kwiaty kakaowca wyrastają wprost z pnia lub najgrubszych gałęzi. Owoce wyglądają jak pokryte twardą skórką „strąki”, choć biologicznie to jagody. Kakao uzyskuje się ze sfermentowanych, wysuszonych, palonych i zmielonych nasion kakaowca.
Rdzenni mieszkańcy Ameryki kakaowce zaczęli uprawiać już wiele wieków przed naszą erą. Jak piszą znani botanicy i sadownicy Janina i Szczepan Pieniążkowie w książce „Owoce krain dalekich”, Indianie zmielone kakao jadali z mąką kukurydzianą i papryką. Hiszpańscy konkwistadorzy, którym smak takiej potrawy nie odpowiadał, wymyślili słodzenie kakao.
W Europie ten pożywny przysmak początkowo trafił głównie na królewskie dwory. Prawdziwa kariera kakao rozpoczęła się w XIX wieku od wynalazku holenderskiego kupca i chemika. Van Houten wymyślił sposób na odciągnięcie tłuszczu (masła kakaowego) z ziaren kakaowca. Napój z odtłuszczonego kakao przyjął się powszechnie.
Polecamy
Kakao. Źródło witamin i składników odżywczych
Nasiona kakaowca składają się z około:
- 52% tłuszczu
- 20% białka
- 10% skrobi
- 6% wody
- 2% celulozy
- 4% barwnika
- 1,5% cukru
- 2% minerałów
- 1,5% teobrominy.
Po przeróbce na znane nam kakao znacząco zmniejsza się zawartość tłuszczu. Pozostaje wiele cennych składników odżywczych. Kakao jest bogatym źródłem:
- magnezu,
- chromu,
- żelaza,
- manganu,
- potasu,
- wapnia,
- cynku,
- witamin, w tym tych szczególnie ważnych dla układu nerwowego, z grupy B.
Polecamy
Właściwości kakao
Zawarte w kakao przeciwutleniacze mają właściwości antyrakowe. Przy czym surowe, niepalone i nieprażone ziarna kakaowca mają kilkunastokrotnie więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody i trzydziestokrotnie więcej niż zielona herbata. Teobromina to pobudzający (słabiej od kofeiny, której pewne ilości też znajdziemy w kakao) alkaloid.
Kakao zapobiega udarowi mózgu, nadciśnieniu, cukrzycy, wspomaga produkcję krwi, a zawarte w ziarnach polifenole biorą udział w procesie polepszania elastyczności tętnic, mają właściwości przeciwmiażdżycowe, chronią przed tworzeniem zakrzepów krwi, niszczą wolne rodniki.
Kakao z kawą. Jak to działa?
Okazuje się, że kakao znakomicie współgra z kawą. Badanie opublikowane na łamach "Molecular Nutrition & Food Research" ujawnia, że zarówno kawa, jak i kakao z uwagi na bogactwo polifenoli chronią przed spadkiem funkcji poznawczych wraz z wiekiem. Inne z badań dowodzi, że nie ma lepszego napoju nad kawę z dodatkiem kakao. Naukowcy z Clarkson University i University of Georgia przeprowadzili eksperyment.
Uczestników podzielili na cztery grupy:
- pijących wyłącznie kakao,
- pijących kakao z dodatkiem kofeiny,
- placebo, czyli osób pijących napój z dodatkami smakowymi, ale bez kakao czy kofeiny,
- pijących napój z dodatkiem kofeiny, ale bez kakao.
Seria kilkudziesięciominutowych testów miała na celu ocenić nastrój, motywację oraz uwagę u uczestników badania przed i po spożyciu napoju oraz po upływie 48 godzin.
Okazało się, że u osób, które piły kawę z dodatkiem kakao odnotowano niższy poziom niepokoju i stresu, a także większą dokładność i mniejszą ilość pomyłek wynikających z niedopatrzenia.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?