Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Piróg gryczany...
fot. zdjęcia pochodzą ze strony Blog Warsztatów Gastronomicznych Zs nr 1 w Wieluniu

Potrawy regionu wieluńskiego. Te przepisy to prawdziwe perełki

Piróg gryczany
Składniki ciasto:
60 dkg mąki pszennej
10 dkg margaryny
5 dkg drożdży
1 łyzka gęstej śmietany
1 szkl. ciepłej wody rozmieszanej z mlekiem
3 jajka, sól
farsz:
1 kg ziemniaków
10 dkg kaszy gryczanej
15 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyzki smalcu
2-3 łyzki gęstej śmietany
Sos grzybowy:
grzyby świeże lub suszone
Przyprawy wg uznania
Śmietana i mąka do zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz: gotujemy ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy niegotowaną kaszę i wcześniej przesmażony na smalcu boczek pokrojony w kostkę z cebulką, do tego śmietanę i ubijamy do jednolitej masy. Zawijamy garnek z farszem w koc, aby kasza namiękła. W międzyczasie przygotowujemy ciasto: do misy wsypujemy mąkę, wbijamy jaja. Robimy rozczyn z drożdży (drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżka śmietany i łyżka mąki – rozcieramy), odstawiamy do wyrośnięcia. Do wcześniej przygotowanej mąki z jajami dodajemy ciepłe mleko z wodą, margarynę, szczypta soli i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie, dzielimy je na 2 części: jedną wylepiamy blachę (25cmx30cm) na to kładziemy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy 1 godz. /180°C. Przygotowujemy sos grzybowy, którym polewamy gotowy, nałożony na talerz piróg. Obok w kubeczku można podać barszczyk.
Przepis pani Genowefy Graczyk

Zobacz również

Dopisywali nadliczbowe godziny za pracę w kopalni KGHM i zostali skazani przez sąd

NOWE
Dopisywali nadliczbowe godziny za pracę w kopalni KGHM i zostali skazani przez sąd

Zaraz Chiny, potem Kenia, a na koniec piękny Paryż. Natalia Kaczmarek kontra świat!

Zaraz Chiny, potem Kenia, a na koniec piękny Paryż. Natalia Kaczmarek kontra świat!

Polecamy

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

22 kwietnia obserwuj nocne niebo. Zobaczysz coś niesamowitego!

22 kwietnia obserwuj nocne niebo. Zobaczysz coś niesamowitego!

Nowa prowadząca „Pytanie na śniadanie”. To wcale nie telewizyjna świeżynka

Nowa prowadząca „Pytanie na śniadanie”. To wcale nie telewizyjna świeżynka