Warsztaty kulinarne "Wiosenne gotowanie" w ZS CKZ w Bujnach. Uczniowie robili vegeburgera z meksykańską salsą
Warsztaty dla dwóch grup młodzieży - uczniów technikum i liceum odbyły się pod hasłem "Wiosenne gotowanie w Bujnach". Prowadził je szef kuchni Artur Zaskórski z Pro Art Centrum Szkoleniowe, szef kuchni restauracji w Pszczynie.
- Warsztaty odbyły się dla naszej młodzieży po raz pierwszy, ale już myślimy o zajęciach dla nauczycieli - mówi Mirosława Kaczmarek-Michalak, dyrektor ZS CKZ w Bujnach.
Jak dodaje, praktyczne zajęcia gotowania to efekt współpracy szkoły w Bujnach ze szkołą w Sulejowie. Artur Zaskórski prowadzi zajęcia na temat nowoczesnych trendów w żywieniu - jest to projekt realizowany przez ZS CKU w Sulejowie. W zajęciach uczestniczą dorośli słuchacze, a część warsztatowa odbywa się w Bujnach.
"Wiosenne gotowanie w Bujnach" odbyło się poza projektem i było skierowane do młodzieży uczącej się w liceum i tachnikum.
- Nasi uczniowie, widząc pana Artura przygotowującego się do zajęć z dorosłymi słuchaczami, bardzo często podpytywali o przepisy, stąd postanowiliśmy skorzystać z jego obecności i umiejętności - dodaje Mirosława Kaczmarek-Michalak.
Zajęcia dla młodzieży odbyły się we wtorek, 29 marca, a młodzież pod okiem szefa kuchni uczyła się robić vegeburgera.
- Współczesna młodzież lubi szybką kuchnię i fast foody, dlatego postanowiliśmy im pokazać, że takie jedzenie też może być zdrowe i pożywne - podkreśla dyrektor ZS CKZ.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?