Restauracje otwarte. Ale nie jest tak kolorowo
Od poniedziałku 18 maja lokale gastronomiczne są otwarte i muszą spełniać szereg wymogów związanych z zapobieganiem rozprzestrzeniania się koronawirusa. M.in. stoliki muszą być oddalone od siebie o co najmniej dwa metry. Dla wielu restauratorów to oznacza drastyczne zmniejszenie liczby klientów, a co za tym idzie dochodów.
- Obecne wymogi sanitarne powodują, że w lokalach liczba miejsc dla klientów zostanie zmniejszona nawet o 70 procent. Ratunkiem dla prowadzenia działalności w tej sytuacji, jest możliwość ustawienia dodatkowych stolików na zewnątrz. Na chodnikach przed lokalami gastronomicznymi - zauważają radni KO.
ZOBACZ TEŻ:
Zamiast miejsc parkingowych ogródki dla restauracji?
Według nich, lokale prowadzące swoją działalność w centrum Szczecina często nie mają możliwości wystawienia stolików z powodu zajmujących większość chodnika aut.
- Wnioskujemy, aby wszędzie tam, gdzie właściciele gastronomii zechcą wyjść ze stolikami na zewnątrz, udostępnić im chodniki poprzez czasową zmianę organizacji ruchu i przeniesienie miejsc parkingowych lub zmianę sposobu parkowania w taki sposób, aby chodnik był przestrzenią dostępną tylko dla pieszych i lokali gastronomicznych. Ta dodatkowa przestrzeń na zewnątrz, w sezonie wiosenno-letnim będzie znaczącym wsparciem dla produktywnego prowadzenia działalności wielu lokali. Dla niektórych ta przestrzeń będzie wręcz niezbędna aby obsługiwać klientów na miejscu - mówi Marcin Biskupski, radny KO.
ZOBACZ TEŻ:
Trzy warianty zmian
Radni pokazali trzy warianty zmian wprowadzenia czasowej organizacji ruchu, która umożliwi poszerzenie przestrzeni dla działalności gastronomicznej.
Jako przykład podają al. Jana Pawła II na odcinku od pl. Grunwaldzkiego do pl. Lotników.
Przedsiębiorcy działający na tym krótkim odcinku wystosowali postulat o udostępnienie chodników przed ich lokalami. W tej chwili chodniki te są w 2/3 zajęte przez parkujące auta.
Radni mają też kilka innych propozycji. M.in. wprowadzenie umorzenia czynszu dla lokali gastronomicznych prowadzących działalność w nieruchomościach z zasobów miasta i spółek zależnych, za okres od marca do maja 2020 r. , wprowadzenie ulgi w czynszach dla lokali gastronomicznych w okresie od czerwca do końca grudnia 2020 r., obniżenie opłat za zajęcie pasa drogowego dla lokali gastronomicznych i wprowadzenie symbolicznej stawki 1 zł za metr kwadratowy w okresie od maja do końca grudnia 2020, uproszczenie i przyspieszenie procedury wydawania zgody na zajęcie pasa drogowego pod działalność gastronomiczną.
- Bardzo ważny jest też czas, aby możliwie jak najszybciej zareagować na nowe realia prowadzenia działalności i wprowadzić zmiany w życie - podkreślają radni.
Odpowiedzi miasta poznamy po przeanalizowaniu propozycji.
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?