Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc droga jak nigdy dotąd, święta mogą nie być słodkie...

Alicja Zboińska
Żarty się skończyły, czekają nas naprawdę drogie święta. Ceny żywności poszybowały w górę, a największy szok przeżyjemy podczas wizyt w cukierniach.

Nie powinniśmy za to obawiać się zakupów w sklepach mięsnych: ceny wędlin i wieprzowiny są takie jak przed rokiem, zdrożały tylko kurczaki.

Z danych łódzkiego oddziału Głównego Urzędu Statystycznego w Łodzi wynika, że najbardziej podrożał cukier. O ile przed Wielkanocą ubiegłego roku za kilogram płaciliśmy średnio 2,69 zł, to obecnie średnia cena wzrosła do 4,71 zł, choć w niektórych sklepach w Łodzi przekroczyła 6 zł.

- Jak mam zrobić ciasta, baranki, skoro cukier jest tak drogi - załamuje ręce Krystyna Barańska z Łodzi, która przygotowuje śniadanie wielkanocne i obiad dla dwóch synów i córki wraz z rodzinami. - Zdrożały też mąka, masło, margaryna. Sądzę, że 700 zł na śniadanie i obiad dla 12 osób to będzie za mało.

GUS porównał też m.in. ceny mąki, w ubiegłym roku przed świętami kilogram kosztował średnio 1,89 zł, obecnie 2,38 zł. Pół kilograma chleba zdrożało z 1,90 zł do 2,28 zł, paczka masła z 3,92 zł do 4,48 zł, a margaryny z 2,03 do 2,16 zł. Za kilogram babki wielkanocnej zapłacimy średnio 14,25 zł, podczas gdy w ubiegłym roku 12,27 zł. Nieznacznie zdrożała szynka wieprzowa - z 20,19 zł do 21,01 zł, a także ser twarogowy - 12,09 do 12,33 zł. Nieco tańsze są natomiast jaja: w ubiegłym roku 10 sztuk kosztowało średnio 4,90 zł, obecnie 4,60 zł.

W najtrudniejszej sytuacji są klienci cukierni. Tomasz Piłat z łódzkiej sieci zakładów Barbarella jak co roku przed świętami przygotuje kilka rodzajów bab i mazurków. Zjeść będzie można baby tradycyjne drożdżowe, orzechowe, kawowe, herbaciane, a mazurki są m.in. brzoskwiniowe, cytrynowe. Kilogram baby kosztuje ok. 14 zł, a ceny mazurków wahają się od 12,50 do 13,50 zł.

- Ceny są wyższe o około 0,5 do 1 zł za kilogram - mówi Tomasz Piłat. - Zdrożały surowce, prąd, paliwa, powinienem wprowadzić większe podwyżki. Nie mogę sobie jednak na to pozwolić, bo stracę klientów. Wolę zrezygnować z części marży. Wygląda na to, że szykują się raczej tłuste niż słodkie święta.

Ceny mięsa i wędlin znacząco się nie zmieniły. W sklepie mięsnym Byk przy ul. Ciołkowskiego w Łodzi kilogram białej kiełbasy kosztuje albo 13 zł albo 18,90 zł. Za tyle samo schabu bez kości trzeba zapłacić ok. 17 zł, a szynka kosztuje ponad 30 zł, droższa nawet 42 zł za 1000 gramów.

- Na razie ceny są na podobnym poziomie jak przed rokiem, ale przed samymi świętami zapewne lekko pójdą w górę- przewiduje Monika Prusinowska, współwłaścicielka sklepu. - Producenci wykorzystują fakt, że klienci z okazji świąt i tak zrobią zakupy i podnoszą ceny.

Wzrost cen żywności występuje w całym kraju. GUS podsumował te tendencje i okazało się, że w marcu w porównaniu z lutym ceny wzrosły średnio o 2,2 proc. Najbardziej podrożał cukier - o blisko 35 proc., mąka o blisko 5 proc. Za drób płacimy więcej o prawie 10 proc., a za pieczywo ponad 2,5 proc.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na belchatow.naszemiasto.pl Nasze Miasto