Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce...
fot. nenovbrothers/123RF

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Pieczarka

Pieczarka zwyczajna (Agaricus bisporus) jest w Polsce najpopularniejszym grzybem kulinarnym, a przy tym bogatym źródłem żelaza, miedzi oraz antyoksydantów siarkowych o szczególnie skutecznym działaniu w organizmie.

W jednym z badań zawarte w pieczarkach związki błonnikowe okazały się działać prebiotycznie, wspomagając korzystną mikroflorę jelitową. Bakterie te wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które odżywiają kosmki jelitowe, oraz inne związki poprawiające zdrowie trawienne i wpływające korzystnie na metabolizm glukozy.

W pieczarkach zawarte są też przeciwgrzybicze białka, lektyny, rybonukleazy i lakazy hamujące enzymy biorące udział w replikacji wirusa HIV. Ekstrakt z pieczarki stymuluje odporność, wspomaga stan nerek oraz obniża poziom estrogenów, zmniejszając ryzyko rozwoju hormonozależnych nowotworów piersi u kobiet.

Zobacz również

Ślub Trini i Ramóna przerwie tragedia! Akacjowa spłynie krwią!

NOWE
Ślub Trini i Ramóna przerwie tragedia! Akacjowa spłynie krwią!

Policyjny pies bohaterem zatrzymania podejrzanego o włamanie

Policyjny pies bohaterem zatrzymania podejrzanego o włamanie

Polecamy

Przegląd tygodnia od 23.02 w Piotrkowie TrybunalskimTygodniowy przegląd prasy w Piotrkowie Trybunalskim, (23.02-29.02.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Piotrkowie TrybunalskimTygodniowy przegląd prasy w Piotrkowie Trybunalskim, (23.02-29.02.2020)