Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku w Rybniku i powiecie! Kto prowadzi? Kogo jeszcze proponujecie?

AK
Nazwisko Tkocz w Rybniku znane jest od dawna. Pachnące kołocze Tkoczów goszczą na weselach rybniczan od lat 80. Nic dziwnego, że “Cukiernia Tkocz” z ulicy Wierzbowej 53 prowadzi teraz w naszym plebiscycie “Mistrzowie Smaku”, w swojej kategorii (”Cukiernia Roku 2018 w Rybniku i pow. rybnickim).

Wybieramy Mistrzów Smaku w Rybniku i powiecie! Kto prowadzi? Kogo jeszcze proponujecie?

Nazwisko Tkocz w Rybniku znane jest od dawna. Pachnące kołocze Tkoczów goszczą na weselach rybniczan od lat 80. Nic dziwnego, że “Cukiernia Tkocz” z ulicy Wierzbowej 53 prowadzi teraz w naszym plebiscycie “Mistrzowie Smaku”, w swojej kategorii (”Cukiernia Roku 2018 w Rybniku i pow. rybnickim).

- Nasza cukiernia istnieje od 80 roku. Mama, Lidia Tkocz, miała jeszcze piekarnię w Orzepowicach - mówi Renata Wójcik, z domu Tkocz, właścicielka cukierni przy ulicy Wierzbowej. Tłumaczy, że najpierw cukiernię prowadzili jej rodzice, później brat, a teraz ona. Specjalnością Tkoczów zawsze były przepyszne kołocze weselne!

W dalszym ciągu robimy je metodą tradycyjną, nie wprowadzamy nowych środków, tych wszystkich ulepszaczy, to nas ominęło. Wciąż korzystamy z przepisu mojej mamy, jedynie minimalnie go zmodyfikowaliśmy. Bo podniebienia teraz są inne, bogatsze. Jak otwieraliśmy naszą cukiernię były inne czasy. Stan wojenny. Bieda. Ten kołocz był wówczas szczuplejszy, a teraz jest na bogato

- mówi pani Renata Wójcik, której “Cukiernia Tkocz”, prowadzi w plebiscycie Mistrzowie Smaku. Ale są też inne kategorie.

Wśród “Restauracji Roku 2018 w Rybniku i powiecie” prowadzi teraz “Pierogarnia Przytulna”, mieszcząca się przy Mikołowskiej 5, tuż obok słynnej rybnickiej fontanny pod Bazyliką.

- To bardzo popularne miejsce, dlatego nie narzekamy na brak klientów. Działamy tu od listopada 2016 roku - mówi nam Agnieszka Żalnierunas, właścicielka “Pierogarni Przytulna”.

W tym roku obok lokalu ustawiono parasole, klienci siedzący w ogródku mogą podziwiać fontannę. - Naszą specjalnością są pierogi ruskie, ale powodzeniem cieszą się też inne, ze szpinakiem, czy mięsem - mówi pani Agnieszka, dodając, że dowożą też pierogi do domów klientów.

W kategorii “Kucharz Roku 2018 w Rybniku i powiecie” prowadzi teraz Łukasz Gamoń z restauracji “Taaka Ryba” w Suminie.

Z kolei wśród “Kelnerów Roku w Rybniku” prym wiedzie Agata Czyż z “Karczmy Sękata”, znajdującej się naprzeciw kampusu przy ulicy Rudzkiej w Rybniku.

W kategorii “Bar/Jadłodajnia Roku” najwięcej głosów, póki co, zebrała “Smażalnia Ryb Croatia” przy ul. Mikołowskiej 99.

Jednak wszystko może się jeszcze zdarzyć. W dalszym ciągu czekamy na Państwa zgłoszenia świetnych restauracji, dobrych kucharzy i sympatycznych kelnerów. Głosowanie będzie trwać do środy, 19 lipca br. do godz. 22.

Zwycięzcy w każdej kategorii zdobędą medale i nagrody oraz awansują do wojewódzkiego finału, zachowując zdobyte głosy. W tym roku po raz pierwszy laureaci otrzymają medale marszałka województwa śląskiego.

Szczegóły na temat akcji są dostępne w naszym serwisie:
Mistrzowie Smaku 2018

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rybnik.naszemiasto.pl Nasze Miasto