MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

Juwenalia Śląskie 2024 w Katowicach. Od czwartku rozpoczyna się impreza studencka

Juwenalia Śląskie 2024 w Katowicach. Od czwartku rozpoczyna się impreza studencka

Fundacja Cemex przyznała eko-granty za najciekawsze projekty

Fundacja Cemex przyznała eko-granty za najciekawsze projekty

Polecamy

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

Minecraft dostępny w... przeglądarce Google! Co to za okazja? Sprawdź, jak włączyć

Minecraft dostępny w... przeglądarce Google! Co to za okazja? Sprawdź, jak włączyć