Szlakiem najsłynniejszych dawnych hoteli w Piotrkowie: Takie były luksusy! ZDJĘCIA
HOTEL KRAKOWSKI – pl. Kościuszki 7 był jednym z najmniejszych i najdłużej działających piotrkowskich hoteli. Powstał około 1850. Hotel kusił klientelę składem win importowanych bezpośrednio, koniaków kuracyjnych, likierów i wyrobów wódczanych, krajowych i zagranicznych, towarami kolonialnymi, serami krajowymi i zagranicznymi. Hotel Krakowski był obiektem w pełni zelektryfikowanym. W latach 30 XX stulecia Hotel Krakowski uznawany był za najprzedniejszy obiekt w mieście. Nie tylko posiadał własną cukiernio-kawiarnię i restaurację z dancingiem, ale również, niczym słynne stołeczne hotele, w każdym z pokoi miał zainstalowaną wannę, a podróżującym własnym automobilem zapewniał także garaż. Dodatkowo dla gości obsługa hotelowa sprowadzała czasopisma i ilustracje krajowe i zagraniczne, ponadto oferowano również możliwość gry w brydża lub bilard. Od samego hotelu niemniej słynna była jego restauracja, zajmująca niemalże cały parter budynku. Początkowo zwana tak jak hotel- Krakowską, później jednak już „Kaczym Dołkiem” oraz „Bajką”. W menu restauracji przez lata prym wiódł kulebiak z grzybami i dania z kaczki, a do stałych bywalców zaliczał się m.in. znany mecenas Klejna, obrońca Damazego Macocha. Jak wszystkie prywatne piotrkowskie hotele tak i Krakowski spotkał tragiczny finał wraz z nastaniem II wojny światowej. Hotel przestał istnieć.