Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

W majówkę pogoda zdąży się jeszcze zepsuć. IMGW prognozuje deszcz i burze. Od 3 maja

W majówkę pogoda zdąży się jeszcze zepsuć. IMGW prognozuje deszcz i burze. Od 3 maja

Będzie nowy prezes Głównego Instytutu Górnictwa. Pokieruje nim Jarosław Zagórowski

Będzie nowy prezes Głównego Instytutu Górnictwa. Pokieruje nim Jarosław Zagórowski

Polecamy

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Zagadka monet z Fontanny di Trevi: Gdzie trafiają po wyłowieniu?

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Biedronka obniży ceny, aby sprzedać więcej. Spółka mówi też o wojnie z Lidlem

Przegląd tygodnia od 22.03 w Piotrkowie TrybunalskimTygodniowy przegląd prasy w Piotrkowie Trybunalskim, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Piotrkowie TrybunalskimTygodniowy przegląd prasy w Piotrkowie Trybunalskim, (22.03-28.03.2020)