Festiwal Smaku i Trybunały Nalewkowe na Rynku Trybunalskim w Piotrkowie 2017
Darmowe lody serwowane w południe na rynku rozeszły się błyskawicznie, a dwie godziny później długa kolejka piotrkowian ustawiła się po darmowy żur trybunalski, którym częstowała "Kuchnia z pasją" z ulicy Piastowskiej w Piotrkowie. Na cześć 800-lecia Piotrkowa przygotowano aż 800 porcji pysznej zupy. Podawał ją mieszkańcom sam prezydent miasta Krzysztof Chojniak, a także radny Jan Dziemdziora, stąd żartowano, że to żur na kiełbasie wyborczej...
Spore zainteresowanie wzbudził pokaz serowarski, podczas którego na oczach publiczności przygotowano od podstaw ser koryciński przyprawiony świeżą bazylią i szczypiorkiem, a następnie częstowano nim. Z pozostałej serwatki uwarzono ser typu ricotta. Był też pokaz wędzenia pstrąga.
Od godz. 18.30 przewidziano pokazy kulinarne w wykonaniu lokalnych szefów kuchni - Konrada Skonecznego z Restauracji Karuzela Smaków, Krzysztofa Pawłowskiego z Restauracji Miód i Wino w Hotelu Podklasztorze, a także Damiana Marchlewicza, zwycięzcy IV edycji telewizyjnego programu „Hell’s Kitchen”. O godz. 21 zostaną ogłoszone wyniki II Ogólnopolskich Trybunałów Nalewkowych 2017.
Niedzielę, 16 lipca, rozpocznie słodki poczęstunek od Cukierni Migdał (godz. 12.30), a po nich przewidziano prezentację i degustację bezglutenowych produktów. Zaśpiewa i zatańczy także Zespół Śpiewaczy Szczawinianki oraz Zespół Tańca Ludowego HARNAM. Po południu zaplanowano kolejne pokazy kulinarne - Krzysztofa Halesy z Restauracji Umi Sushi, Karoliny Sadury z Restauracji Krochmal oraz degustację pizzy, którą poprowadzi Ariel Zagórski. Gwiazdą wieczoru będzie blogerka kulinarna z Piotrkowa Beata Królikiewicz.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?