Od soboty, wszystkie lokale gastronomiczne zostały zamknięte i mogą przygotowywać jedzenie tylko na wynos lub dowóz. Restauratorzy i prowadzący bary, pizzerie, boją się o przyszłość - już wcześniejsze ograniczenia wynikające z objęcia Piotrkowa czerwoną strefą wyraźnie wypłynęły na frekwencję w lokalach. Niektóre skróciły godziny pracy, inne wysyłają pracowników na urlopy.
- Mamy połowę obrotów, do końca października jakoś będzie, ale później, nie wiem - mówi jeden z przedsiębiorców.
Teraz o wsparcie lokalnej gastronomii apeluje Loża Kulturalna Stare Miasto, która zachęca piotrkowian, żeby korzystali w tym trudnym czasie z posiłków przygotowywanych na wynos.
To treść apelu:
Drodzy Piotrkowianie!
Mały - wielki apel. Żebyśmy wszyscy mieli do czego wracać po tym trudnym czasie izolacji, żebyśmy mogli spotykać się znów na koncertach, jarmarkach, czy po prostu towarzysko pod parasolami, serdecznie zachęcamy - kupujcie jak najwięcej lokalnie! Zamawiajcie jak najczęściej jedzenie z dowozem lub na wynos z lokalnych restauracji i barów - to dla nich jedyna szansa na przetrwanie. Zwłaszcza tych na naszej pięknej Starówce, ale i w całym mieście.
W galerii dzień pracy w piotrkowskich lokalach gastronomicznych: Sakkarze, Skyy Pub, Gazie oraz Soul Food Bistro & Catering.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?