4 z 9
Poprzednie
Następne
Skąd są ogórki i truskawki w marketach? Inspekcja handlowa sprawdziła. Sprzedawcy wprowadzają w błąd
We wszystkich kontrolach sprawdzeniem obejmowano świeże owoce i warzywa, wobec których zachodzi największe ryzyko podania błędnego kraju pochodzenia ze względu na ich dostawy nie tylko z Polski, ale również z innych państw Unii Europejskiej oraz krajów pozaunijnych, tj. pomidory, ogórki, kapusty, cebulę, czosnek, jabłka, marchew, truskawki oraz ziemniaki. Ponadto dodatkowo skontrolowano m.in.: cukinię, sałaty, seler, por, kalarepę, rzodkiewki, rabarbar, pomidory cherry, paprykę czerwoną, koperek, natkę pietruszki, korzeń pietruszki, buraki, kapusty, bakłażany, pieczarki, kalafior, melony, gruszki, winogrona ciemne bezpestkowe. Kontrolę przeprowadzano w zakresie „widzianym oczyma klienta” tj. w miejscu sprzedaży konsumentom.