"Niebo na talerzu" - taką nazwę nosi kulinarny blog, który rok temu założyła Beata Królikiewicz z Piotrkowa. Jak mówi, pomysł pojawił się zupełnie przypadkiem. - Córka poprosiła mnie, żebym spisała wszystkie przepisy, które znam, a ja stwierdziłam, że najłatwiej będzie mi to zrobić w formie elektronicznej. Później pomyślałam, że można by je też wrzucić do internetu i tak powstał mój blog - dodaje.
Nazwę wymyśliła jej znajoma, autorka tekstów dla zespołu Bez Nut, do którego należy pani Beata.
- Chciałam, żeby to było coś łatwego, przyjemnego, ale i ciekawego - opowiada piotrkowianka. - W moim domu zawsze przywiązywało się dużą wagę do jedzenia, dlatego ja też patrzę na to, co i jak jeść. Staram się tę wiedzę przekazać też swojej córce.
Piotrkowianka prowadzi blog kulinarny aby pokazać, że by przygotować coś smacznego, wcale nie trzeba spędzać długich godzin w kuchni.
- Na przykład, żeby zrobić sernik, potrzebujemy tak naprawdę niewiele czasu. W tym czasie, gdy ciasto się piecze, możemy poczytać książkę, itp. - dodaje.
Piotrkowianka ma w swoim domu kilkanaście książek kulinarnych, z których często korzysta. Przede wszystkim wykorzystuje jednak stare receptury swojej babci i mamy, choć zdarza się, że w internecie szuka nowości. - Gotowanie to świetna okazja do tego, żeby się spotkać z przyjaciółmi, których mogę poczęstować dopiero co upieczonym ciastem. Poza tym z rodziną razem na święta lepimy pierogi i robimy inne świąteczne potrawy - dodaje.
Jakie przepisy znajdziemy na jej blogu? Na ciasta, zupy i smakowite obiady. - Jestem wielką miłośniczką słodyczy, które bardzo lubię jeść, zwłaszcza serniki - mówi Beata Królikiewicz.
Blog piotrkowianki. Niebo na talerzu
Piotrkowianka zaznacza, że warto zwracać uwagę na to, co jemy. - Przede wszystkim nie używajmy gotowych półproduktów, które są często zatoksycznione. Warto zrobić coś samemu z naturalnych składników - zachęca. - Poza tym miłość i energia, którą wkładamy w przygotowanie posiłku, często do nas wraca.
Blog pani Beaty odwiedza miesięcznie nawet 250 tys. osób z całego kraju. To świetna okazja do wymiany doświadczeń z innymi pasjonatami kulinariów.
Przepis na sernik
Składniki: 1 kg tłustego lub półtłustego sera zmielonego trzykrotnie, 4 jajka, szklanka cukru, łyżka cukru waniliowego, łyżeczka ekstraktu lub zeskrobany środek laski wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka kaszy manny, 150 ml śmietany 18 proc.
Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki cukru, łyżka masła, 100 ml gorącego mleka.
Piekarnik ustawić na 160 st. Wszystkie składniki zmieszać, by powstała jednolita masa. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Dno blaszki uszczelnić od spodu trzema warstwami folii aluminiowej. Przelać masę do formy. Wstawić do większej blaszki wypełnionej wrzątkiem do 1/3 wysokości formy. Po godzinie sernik będzie gotowy. Gdyby szybko się zrumienił, można przykryć go z wierzchu folią aluminiową. Zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Czekoladę pokruszyć, zalać gorącym mlekiem, dodać cukier i masło, stopić razem w rondelku ustawionym nad wrzącą wodą. Posmarować górę i boki ostudzonego ciasta. Odstawić do lodówki.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?