Sprawdzone przepisy na pączki od Kół Gospodyń Wiejskich z województwa łódzkiego [ZDJĘCIA]
Pączki z Gromadzic
Składniki na 50 pączków:100g drożdży, 1 i 1/2 kg mąki pszennej, 1 l mleka, 1/2 szkl. cukru, 1/2 kostki masła, 8 żółtek, 2 jajka, 50 ml alkoholu
cukier waniliowy, cukier puder, 1 i 1/2 litra oleju, 400 g marmoladySposób przygotowania:Mąkę przesiać do miski, w której wyrabiane będzie ciasto. Mleko, masło i cukier podgrzać. Drożdże rozkruszyć w mniejszym naczyniu i zalać podgrzanym wcześniej mlekiem, rozpuścić i czekać do wyrośnięcia. W kolejnym naczyniu roztrzepać żółtka i 2 jajka. Dodać do nich alkohol i mieszać. Do miski z mąką dodać jajka, drożdże, mleko i wyrabiać ok.30 min. Czekać do wyrośnięcia ok. 40 minut. Później ciasto o grubości 3 cm rozłożyć na stolnicy i formować szklanką pączki, a w ich środek nakładać marmoladę. Uformowane pączki pozostawić do wyrośnięcia. Gdy powiększą objętość, wrzucić do gorącego oleju i smażyć po obu stronach.