Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święcenie pokarmów. Co włożyć do koszyka? Co symbolizują składniki święconki? Co musi być w święconce?

Tomasz Rowikowski
ZAJĄCZKI, KURCZAKI. W tradycji chrześcijańskiej symbolizuje on grzeszników oczyszczonych przez pokutę. Jest również identyfikowany z odradzającą się przyrody oraz witalnością. Postać zajączka w koszyku ze święconką to element nowy, uprzednio znacznie częściej występował w ikonografii związanej z Wielkanocą. Kurczak - ściśle powiązany z symboliką jajka. Żółty kolor kojarzy się ze słońcem, symbolizuje wieczność i odrodzenie.
ZAJĄCZKI, KURCZAKI. W tradycji chrześcijańskiej symbolizuje on grzeszników oczyszczonych przez pokutę. Jest również identyfikowany z odradzającą się przyrody oraz witalnością. Postać zajączka w koszyku ze święconką to element nowy, uprzednio znacznie częściej występował w ikonografii związanej z Wielkanocą. Kurczak - ściśle powiązany z symboliką jajka. Żółty kolor kojarzy się ze słońcem, symbolizuje wieczność i odrodzenie. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
W Wielką Sobotę tradycyjnie przygotowujemy koszyk wielkanocny ze święconką i udajemy się do kościoła, by ją poświęcić. Co włożyć do koszyka wielkanocnego? Co symbolizują pokarmy?

Święcenie pokarmów. Co włożyć do koszyka? Co symbolizują składniki święconki? Co musi być w święconce?

W Polsce od wieków celebruje się zwyczaj święcenia pokarmów. W Wielką Sobotę wierni udają się do kościołów, aby w czasie nabożeństwa kapłan mógł poświęcić koszyczki pełne żywności. Ale wybór pokarmów do święconki nie może być przypadkowy. Każdy z produktów ma swoją symbolikę i znaczenie.

Co powinno być w święconce?

Pamiętajmy też, że poświęconych pokarmów nie można spożywać do czasu śniadania wielkanocnego. Niektórzy wierzą też, że poświęcone pokarmy należy zjeść w całości, aby w trakcie kolejnego roku niczego nam nie zabrakło.

Czym jest święcenie pokarmów? Skąd się wzięła tradycja święcenia pokarmów?

Święconka - zwyczaj ten ma średniowieczną tradycję, korzeniami sięgajacą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku.

Obrzęd "Święconki" ujednoliciła reforma potrydencka w Rituale Romanum z 1614, w Polsce od roku 1631 według rytuału piotrkowskiego. Obrzęd ten był atakowany przez Reformację.

Wielka Sobota w tradycji chrześcijan jest momentem wyciszenia się i skupienia w oczekiwaniu na nadejście Zbawiciela. Tego dnia są święcone pokarmy, zwyczaj, który istnieje w Polsce od XIII wieku. Na początku wierni święcili tylko chleb i jajka, aby zapewnić sobie dobrobyt, a także upamiętnić mękę i Zmartwychwstanie Jezusa. Dzisiaj w tym wyjątkowym dniu wszyscy chrześcijanie szykują koszyczki nie tylko pełne jedzenia, ale także wyściełane białymi serwetkami i ozdobione zielonymi gałązkami, które symbolizują zmartwychwstanie.

POLECAMY NA DZIENNIKBALTYCKI.PL:

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto