Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lekcje wyrafinowanej kuchni w ZSP w Szydłowie

Karolina Wojna
Młodzież chętnie bierze udział w warsztatach
Młodzież chętnie bierze udział w warsztatach Dariusz Śmigielski
Zupę z soczewicy i deser bananowy według przepisu Burku z Turcji jedli wczoraj uczniowie technikum żywienia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Szydłowie. Wcześniej te dania własnoręcznie przygotowali pod pilnym okiem zagranicznych gości.

Nietypowe warsztaty były kolejnym spotkaniem w ramach współpracy szkoły z łódzką fundacją Ferso.

Wolontariuszki Lioba z Niemiec, Oana z Rumunii i Burku z Turcji, które do Polski zaprosiła łódzka fundacja, w Szydłowie goszczą regularnie od października. Przed warsztatmi kulinarnymi rozmawiały z młodzieżą o swoich krajach, kulturach oraz o tolerancji i przełamywaniu stereotypów.

Wcześniej w szkole gotowali wolontariusze z Hiszpanii. Wtedy w menu była tortilla espaniole.

Ewa Grzesiak, nauczyciel koordynujący zajęcia wolontariuszy w ZSP w Szydłowie, przyznaje, że zajęcia są owocne dla obu stron. Młodzież z Szydłowa ma urozmaicony tok zajęć i kontakt z językami obcymi. A i wolonatariusze uczą się od Polaków, m. in. języka polskiego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto