MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zrób ciasto drożdżowe i dodaj sezonowe warzywo. Na podwieczorek podaj placki rabarbarowe. Po prostu rozpływają się w ustach

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Najczęściej racuchy robię z jabłkami, jednak w maju polecam usmażyć placki rabarbarowe. Zdradzę sekret, że dodaję do nich mąką pełnoziarnistą typ 1850 i mąkę pszenną typ 450. Dzięki temu przysmak ma większą ilość błonnika i jest bardziej sycący. Do tych placuszków drożdżowych dodaję minimalną ilość cukru. Wypróbuj przepis na obłędne placuszki rabarbarowe.

W skrócie

Placki rabarbarowe w stylu racuchów to propozycja, która z pewnością zadowoli zarówno miłośników klasycznych przepisów, jak i tych, którzy szukają czegoś nieco bardziej nietypowego. Proponuję ci zrobić nieco zdrowszą wersję przysmaku niż klasyczne racuchy. Robię je z niewielką ilością cukru, suszonych drożdżach i z podsmażonym rabarbarem. Placki rabarbarowe to idealna propozycja na letnie śniadanie lub lekki deser. Rabarbar, ze swoją charakterystyczną kwaskowatością, świetnie komponuje się z delikatnym, puszystym ciastem, tworząc niezwykłą całość.

Placki rabarbarowe posypane cukrem pudrem na talerzu ze złotym obramowaniem
Gotowe placki rabarbarowe oprósz cukrem pudrem. Anna Daniluk

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania placków rabarbarowych

Placki rabarbarowe – prosty przepis na drożdżach

Liczba porcji: 15-20 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej typ 450,
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850,
  • 250 ml mleka,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • 10 g suszonych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 10 g cukru,
  • 1 łyżeczka masła do smażenia rabarbaru,
  • 50 ml oleju do smażenia.

Do dekoracji:

  • 1 łyżeczka cukru pudru

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić placki rabarbarowe?

Sposób przygotowania:

  1. Obie rodzaje mąki odmierz i przesiej mąkę pszenną typ 450. Połącz ze sobą.
  2. W kubku rozmieszaj suszone drożdże z mlekiem i cukrem do momentu uzyskania jednolitego płynu.
  3. Mleko z drożdżami wlej do miski z mąkami i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw na 20 minut wyrośnięcia.
  5. W tym czasie rabarbar pokrój na 2-cm kawałki. Możesz go obrać, jeśli rabarbar jest twardy.
  6. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i smaż pokrojony rabarbar przez minutę.
  7. Do wyrośniętego rozczyny dodaj rozmieszane 2 jajka i dokładnie wymieszaj.
  8. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Najlepiej do piekarnika z włączoną lampką . To zapewni równą temperaturę przez cały czas wyrastania.
  9. Po tym czasie dodaj podsmażony rabarbar i wymieszaj z ciastem drożdżowym.
  10. Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika.
  11. Łyżką maczaną w oleju nakładaj porcję ciasta na gorący olej i smaż przez 2 minuty z obu stron.
  12. Placki rabarbarowe wyrastają tak jak racuchy lub pączki podczas smażenia.
  13. Dlatego nie nakładaj zbyt dużej porcji ciasta na raz, aby placki się nie połączyły w trakcie smażenia.
  14. Rumiane placki z rabarbarem wykładaj na deskę do krojenia wyłożonej ręcznikami papierowymi, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  15. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Sposób podania placków rabarbarowych

Takie połączenie smaków możesz podawać na ciepło, prosto z patelni, lub na zimno po przestudzeniu. Domowe placki rabarbarowe podaję z łyżką jogurtu greckiego. Jeśli masz ochotę, możesz dodać gałkę lodów waniliowych, udekorować bitą śmietaną albo polać podgrzanym dżem z czerwonych owoców.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrób ciasto drożdżowe i dodaj sezonowe warzywo. Na podwieczorek podaj placki rabarbarowe. Po prostu rozpływają się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto