Tortowe Krawcowe z Piotrkowa i ich niesamowite wypieki. Te torty to prawdziwe dzieła!
Przygotowanie jednego tortu może trwać nawet i tydzień. Wszystko zależy od stopnia skomplikowania dekoracji, czyli najczęściej figurek. A Monika Kowalska i Olga Dorosławska tworzą postacie wzorowane na jubilatach, bohaterach z bajek czy zwierzętach.
- Oglądamy dużo bajek z dziećmi, ale też w przypadku gier musiałyśmy się douczyć – śmieje się Monika Kowalska.
Z tego duetu to ona ma wykształcenie związane z gastronomią, ale nie bezpośrednio z piekarnictwem. Olga Dorosławska ukończyła filologię polską. Od 10 lat, z pasji i ciekawości wypiekają oryginalnie dekorowane torty angielskie, a od ponad 3 lat robią to razem, jako firma „Tortowe Krawcowe”.
Jak opowiadają, zaczynały piec zupełnie oddzielnie. Olga Dorosławska robiła torty dla dzieci, potem dla rodziny. Monika Kowalska podobnie.
- U mnie w domu nigdy się nie kupowało tortów, babcia i mama zawsze robiły, więc ja też zaczęłam robić tort dla swojego dziecka - opowiada.
Obie celowały w dekoracje wzorowane na tortach angielskich, choć jak wspomina Olga Dorosławska, dekadę temu, zarówno o informacje, wzornictwo czy wreszcie same produkty, czyli masę cukrową, było bardzo trudno.
- Sama robiłam metodą prób i błędów, bo wtedy nie było gotowych. Pamiętam, jak na żółto barwiłam kurkumą, a na czerwono sokiem z buraka - mówi.
Poznały się dzięki internetowi - na portalu społecznościowym pokazywały swoje wypieki i w końcu zaczęły piec razem, po drodze kończąc liczne kursy i specjalistyczne szkolenia.
Tygodniowo, w zależności od sezonu, robią 10-20 tortów. Każdy to wyzwanie, bo jego oryginalność polega na niepowtarzalnej dekoracji, robionej na zamówienie klienta.
Jak opowiadają, zamawiający czasem przychodzą z bardzo konkretnym autorskim pomysłem, czasem wybierają już coś z ich wcześniejszych wypieków lub jakiś przykład z internetu.
- Są klienci, którzy przychodzą z 10 zdjęciami i pokazują, że to chcą z tego, to z tego - mówi Olga Dorosławska.
Obie Tortowe Krawcowe bardzo lubią takie wyzwania i ciągle się uczą. Same wymyślają nowe rzeczy, inspiracji szukając w internecie czy u koleżanek, tak jak one zajmujących się fantazyjnymi wypiekami.
Do dekoracji wykorzystują gotową masę cukrową, z której czarują figurki i ozdoby oraz masę maślaną. Torty wykonują same na bazie naturalnych składników - jajek, śmietany, masła. Same robią frużelinę i masy do przekładania biszkoptu.
Ceny tortów zaczynają się od 200 zł, ale wszystko zależy od wielkości i rodzaju dekoracji np. ile zawiera figurek czy gotowych elementów m.in. kwiatów, toperów.
Ostatnio przygotowują też inne słodkie przekąski, które - jako candy bar są uzupełnieniem oferty tortów.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?