Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Poziomka Na Torcie", czyli niesamowite wypieki Katarzyny Ziomek-Jakubiak z Poniatowa ZDJĘCIA

kw
"Poziomka Na Torcie", czyli niesamowite wypieki Katarzyny Ziomek-Jakubiak z Poniatowa (gm. Sulejów)
"Poziomka Na Torcie", czyli niesamowite wypieki Katarzyny Ziomek-Jakubiak z Poniatowa (gm. Sulejów) mat. Poziomka Na Torcie/FB
Zaczęło się od tortu na roczek synka, Ryszarda. - Tak chyba zaczyna każda mama - mówi pani Katarzyna Ziomek-Jakubiak z Poniatowa (gm. Sulejów), która prowadzi bloga "Poziomka Na Torcie", w którym prezentuje swoje artystyczne wypieki.

"Poziomka Na Torcie", czyli niesamowite wypieki Katarzyny Ziomek-Jakubiak z Poniatowa

- Dla mnie i tak najpiękniejszy jest ten pierwszy tort, do tego piętrowy, czyli zaczęłam ambitnie - podkreśla ze śmiechem Katarzyna Ziomek-Jakubiak, która od tamtej pory, czyli 2019 roku upiekła i udekorowała już wiele tortów. Wszystkie na stoły tylko rodziny i znajomych, bo na więcej nie pozwala jej czasochłonna rola mamy 3-letniego Rysia i 4-letniej Hani.



Pani Katarzyna jest z wykształcenia pedagogiem, ale teraz przebywa na urlopie wychowawczym i w wolnych chwilach oddaje się swojej pasji, czyli tortom. Wszystko, jak przyznaje, robi już sama - od biszkoptów, mas, kremów i frużelin, po słodkie figurki i dekoracje.

[przycisk_galeria]

Śmieje się, że akcesoria potrzebne do wypieków już zajmują pół kuchni, ale ciągle dokupuje nowe, a inspirujące nagrania w Internecie ogląda razem z córką.

Hobby jest wymagające, bo wykonanie jednego tortu trwa ok. 3 dni. Najpierw jest pieczenie biszkoptu, robienie mas i kremów - na bazie śmietanki, serka mascarpone, czekolady czy owoców. Później układanie, tynkowanie i dekorowanie tortu. A później jeszcze dopilnowanie, żeby dojechał na miejsce cały i szybko trafił do lodówki.

Dekoracje i styl narzucają zamawiający, ale najciekawsze, jak przyznaje, są te wypieki, gdy ma wolną rękę i może wykazać się fantazją.

Tak było z tortem z tulipanami wykonanymi z ubitych białek. Teraz, jak podkreśla, każdy tort to nowa próba i doświadczenie, ale chce dojść do perfekcji. Okazjonalnie sięga też do przepisów babci, która lubi torty z tradycyjnymi kremami russel, na bazie żółtek bitych na parze z dużą ilością spirytusu.

Smaki kremów zależą od apetytu - są malinowe, miętowe, truflowe, ale najczęściej czekoladowe.

Jeden z jej tortów miał już debiut telewizyjny - to właśnie w domowej pracowni ""Poziomka Na Torcie" powstał tort na finał odcinka "Naszego nowego domu", realizowanego w Poniatowie.



[g]8302186[/g]
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Giganci zatruwają świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl Nasze Miasto